Digitalizare în varianta beta: cum arată site-ul prin care Ministerul Educației vrea să modernizeze școala
Ministrul Educației, Monica Anisie, a prezentat strategia privind digitalizarea educației în perioada 2021-2027. A venit și cu un site care să servească drept suport, dar totul pare făcut pe genunchi.
Ministrul Educației și-a prezentat recent strategia prin care vrea să digitalizeze sistemul educațional din România. Forțate de pandemie, autoritățile din România și-au dat seama, târziu ar spune unii, că educația e cam la pământ. Așa că s-au văzut obligate să vină cu soluții.
Așa a apărut site-ul smart.edu, unde Ministerul își dorește să creeze un cadru pentru dezbatere publică. Adică invită la dialog pentru a găsi soluții pentru modernizarea sistemului educațional din România. Numai că site-ul este, deocamdată, doar o platformă care arată ca o interfață.
Site-ul prin care Ministerul Educației vrea să digitalizeze educația din România
După cum remarcă Libertatea3, site-ul arată ca o variantă beta. Nu există studii care să susțină cauza ministerului, cifre din care să reiasă în ce situație e România și de unde trebuie pornit. Jurnaliștii vin cu exemplul Marii Britanii, care se bazează pe nu mai puțin de 12 rapoarte și studii din domeniul educației pentru pregătirea profesorilor și a elevilor pentru era digitală.
Iată un exemplu: pe noul site lansat de Ministerul Educației e vorbește “despre un puternic decalaj digital între unitățile de învățământ”, dar nici măcar nu se specifică ce înseamnă acest decalaj: Câte școli sunt conectate la o rețea de internet? Câte școli au suficiente laptopuri pentru învățământul online sau hibrid?.
Sunt întrebări rămase fără răspums.
Adevărul e că deși se știa din primăvară că școala trebuie să se pregătească pentru un sistem nou, adaptat digital, nu s-a făcut nimic. Multe școli nu au conexiune la internet, iar tabletele promise elevilor au ajuns foarte greu sau deloc la ei.
Acum, site-ul cu care se laudă Ministerul Educației pare unul făcut pe genunchi. La fel ca toate reformele promise în ultimii ani de toți cei care s-au perindat pe la putere.