04 mart. 2020 | 15:51

Cât de util este, de fapt, dezinfectantul pentru mâini în lupta cu virusurile

ACTUALITATE
Cât de util este, de fapt, dezinfectantul pentru mâini în lupta cu virusurile

Dezinfectantul pentru mâini este folosit tot mai des ca armă pentru protejarea împotriva virusurilor, însă cât de eficient este acesta, de fapt?

Atât în sezonul gripal tradițional, cât și în situații mai deosebite, cum ar fi epidemia actuală de coronavirus la nivel global, igiena corporală este una dintre cele mai importante metode de protecție împotriva virusurilor.

În prezent, autoritățile ne sfătuiesc să ne spălăm cât mai des pe mâini, pentru a ne crește șansele de protecție. Totuși, nu avem în permanență acces la apă și săpun, așa că cei mai mulți dintre noi apelează, în schimb, la dezinfectantul pentru mâini: acele recipiente sub formă de gel sau spray pe care le poți aplica în doar câteva secunde și care, în mod teoretic, ar distruge bacteriile și virusurile care se află pe suprafața mâinilor.

Aceste dezinfectante conțin alcool etilic și alcool izopropilic pentru a ucide germenii.

Te poate proteja dezinfectantul pentru mâini de virusuri?

Răspunsul este puțin mai complicat și depinde, mai ales, de tine. Într-adevăr dezinfectanții pentru mâini te pot proteja de infecții, atât virale cât și bacteriene, însă trebuie folosiți în mod corespunzător. Trebuie să iei în considerare și faptul că acesta nu poate înlocui, sub nicio formă, spălarea pe mâini cu apă și săpun, care este mult mai eficientă decât orice dezinfectant.

În primul rând, este nevoie de un anumit tip de dezinfectant. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) avertizează că este nevoie ca dezinfectantul să aibă o cantitate de alcool de cel puțin 60% pentru a-și face treaba cum trebuie.

În al doilea rând, dezinfectantul pentru mâini trebuie folosit și în mod corect: citește pe etichetă cantitatea pe care producătorul recomandă s-o folosești. De asemenea, după ce în aplici, este absolut necesar să aștepți ca dezinfectantul să se usuce complet înainte să faci altceva cu mâinile. Vestea proastă e că dezinfectantul nu funcționează în mod eficient dacă mâinile tale sunt murdare au urme de grăsime, pentru că nu poate pătrunde până la piele.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă să folosești dezinfectant pentru mâini doar în momentele în care nu te poți spăla pe mâini cu apă și săpun.

Pentru a te proteja de gripă, cea mai bună metodă este vaccinul. Totuși, în cazul altor virusuri, precum coronavirusul care a ajuns și în România, un vaccin nu este încă disponibil. Asta înseamnă că spălatul pe mâini și dezinfectanții sunt cele mai eficiente metode de protecție.