18 dec. 2020 | 09:30

Dezastrul post-Brexit din Marea Britanie, inevitabil: Uniunea Europeană nu are cu cine să se înțeleagă

ACTUALITATE
Dezastrul post-Brexit din Marea Britanie, inevitabil: Uniunea Europeană nu are cu cine să se înțeleagă

De aproximativ un an, oficialii Uniunii Europene încearcă să ajungă la un acord cu administrația de la Londra. Realitatea este însă că un acord are șanse infime să se mai materializeze.

Deși și-au dorit cu ardoare să iasă din Uniunea Europeană, iar Brexitul a fost votat de marea majoritate a englezilor, numărul celor care regretă acea decizie este semnificativ. De mai bine de un an, a devenit evident că procesul de ieșire din UE va veni la pachet cu semnificativ mai mult deficite decât beneficii. În timp ce furnizorii multor materii prime și fabricate din Europa vor rămâne fără o piață de desfacere, prețurile la o serie stufoasă de produse vor exploda.

Chiar și așa însă, guvernul britanic nu lasă deloc garda jos. Ca urmare, șansele unui acord post-Brexit cu UE au scăzut la sub 50%, conform spuselor lui Michael Gove, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului.

Dincolo de procentul efectiv însă, mai importantă este atitudinea, iar aceasta nu este absolut deloc optimistă. „Cred că, în mod regretabil, şansele mai mari sunt că nu vom ajunge la un acord”, a declarat Michael Gove în Camera Comunelor, potrivit postului Sky News, citat de Mediafax.

Din cauza acelei atitudini, de fapt, cineva i-ar cerut un procent de probabilitatea lui Gove pentru a fi un pic mai clar dacă mai are rost ca britanicii să spere la un acord UE înainte de încheierea perioadei de tranziție, 1 ianuarie 2021. „Mai puţin de 50%”, a răspuns ministrul.

Ca referință, Parlamentul European a cerut, joi, finalizarea până cel târziu duminică a negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie pe tema relaţiilor post-Brexit, avertizând că, în caz contrar, nu va putea ratifica în timp util un eventual acord. Cu alte cuvinte, mai sunt doar câteva zile până când se mai poate schimba ceva în relația dintre UE și Regatul Unit. Oricum s-ar putea deja să fie prea târziu, pentru că, înainte să intre în vigoare, ipoteticul acord ar trebui ratificat de Parlamentul European, Parlamentul Britanic și parlamentele celor 27 de state membre UE. Până la 1 ianuarie, este imposibil.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele