Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Băncile au început să reactiveze din 25 octombrie popririle fiscale suspendate în pandemie pentru că nu a fost publicată imediat în Monitorul Oficial noua amânare a executărilor silite.
„Având în vedere faptul că eventualele noi modificări nu au fost validate până în acest moment printr-o normă legislativă, ING Bank România a fost nevoită să reactiveze toate popririle emise de creditorii fiscali ce fuseseră suspendate de bancă. Vom acționa în consecință odată cu apariția modificărilor legislative, în funcție de prevederile concrete ale acestora.”
Poziția ING Bank transmisă către PLAYTECH.ro
Guvernul a aprobat o nouă amânare, până pe 25 decembrie, a executărilor silite pentru restanțe fiscale, a căror suspendare expira pe 25 octombrie, pentru a permite contribuabililor să ceară eșalonări.
Hotărârea nu a apărut însă imediat și în Monitorul Oficial pentru ca aceasta să poată intra în vigoare, așa că băncile au început să reactiveze automat toate popririle în ziua în care suspendarea acestora expira.
Abia după ce departamentele juridice vor vedea noile prevederi publicate oficial, nu doar în comunicate de presă sau declarații de ministru, deblocarea conturilor va putea fi procesată în sistemele băncilor.
Au apărut deja primii clienți afectați
Clienții ING Bank cu popriri fiscale suspendate în pandemie au fost anunțați de bancă, direct prin sms, dar și pe site, că au conturile din nou blocate.
“Începând cu data de 25 octombrie 2020, toate popririle emise de creditorii fiscali care au fost suspendate de bancă vor fi reactivate. Ce înseamnă asta pentru tine? Dacă ai avut una sau mai multe popriri care au fost suspendate conform O.U.G. 29/2020 începând cu 25 octombrie 2020 vei avea din nou conturile blocate până la achitarea popririi. Vei primi un SMS de la noi referitor la blocarea sumei”.
Notificarea a fost publicată pe site-ul propriu de ING Bank, în secțiunea de informații utile, banca informând și direct, prin SMS, clienții cu popriri suspendate în pandemie că în conturi le-au fost din nou blocate sumele datorate organelor fiscale, pentru taxe datorate bugetului central sau primăriilor.
Situația este valabilă și la alte bănci, acestea având obligația de a reactiva popririle fiscale în lipsa unui act normativ în vigoare, publicat în Monitorul Oficial, care să prelungească suspendarea executărilor silite.
Lipsa de claritate a legislației a dus la dezastru în conturile românilor
Cum până pe 25 octombrie nu au putut primi instrucțiuni de modificare conform noii legislații aprobate de Guvern, dar neintrate oficial în vigoare, sistemele informatice interne ale băncilor procesează automat reactivarea popririlor după aceasta dată.
Data de 25 octombrie a picat duminică, în zi nelucrătoare, activarea popririlor trebuind în mod normal să fie făcută din următoarea zi lucrătoare, adică astăzi, luni, 26 octombrie.
O oprire a reactivării popririlor la prima oră azi nu a putut să fie programată în lipsa unei legislații publicate în Monitorul Oficial care să dea acoperire unei astfel de decizii.
Dacă banii popriți ajung să și fie virați efectiv de bănci la bugetele unde sunt datorate, în cazul în care clienții îi aveau disponibili în cont, devine tardivă intrarea în vigoare a noii amânări pentru executări silite, prin care Ministerul Finanțelor intenționa să dea un nou respiro firmelor și persoanelor afectate în criză, permițându-le să acceseze eșalonări la plată până pe 15 decembrie, fără teama că le vor fi poprite conturile mai devreme de 25 decembrie.
Cea mai complicată situație apare când aceeași sumă datorată este virată la buget de mai multe bănci, Fiscul trimițând adrese de poprire la toate băncile, iar acestea din urmă sunt obligate să vireze banii chiar dacă au fost deja plătiți și din altă bancă, în cazul în care clientul nu le-a adus adresă de sistare de la organul fiscal.
Spre deosebire de popririle asiguratorii, care doar blochează sumele de bani existente în conturile bancare fără a vira direct banii decât atunci când se obține titlu executoriu, popririle executorii obligă băncile să vireze sumele respective direct în contul indicat de organul de executare, acesta fiind cazul conturilor colectoare ale ANAF, ale primăriilor (pentru taxe locale restante) sau conturile de consemnare ale executorilor judecătorești.
Suspendarea popririlor fiscale în contextul Covid-19 s-a făcut, începând din martie, prin efectul legii – Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 29/2020, cu modificările și completările ulterioare.
Termenul de grație acordat contribuabilor fusese deja prelungit până pe 25 octombrie, iar joia trecută, pe 22 octombrie, Guvernul a decis să acorde o nouă păsuire, în condițiile în care efectele crizei Covid-19 se vor resimți mult timp și în viitor.
Un proiect de act normativ a fost pus în dezbatere cu câteva zile înainte, cu prevederi menite să prelungească mai multe facilități fiscale și să permită firmelor să își eșaloneze obligațiile fiscale în procedură simplificată.
În varianta inițială, însă, acesta nu prevedea extinderea perioadei în care firmele pot amâna la plată obligațiile fiscale, fără executare silită și fără dobânzi și penalități, și nici prelungirea perioadei în care ANAF rambursează TVA cu control ulterior.
Acestea au fost adăugate abia în ședința de guvern de joi și aprobate tot atunci, fiind anunțate doar prin comunicate de presă ale Finanțelor și declarații plus postări pe facebook ale ministrului Florin Cîțu. Nepublicate, însă, în Monitorul Oficial, nu pot fi însă luate în considerare de băncile care trebuie să reactiveze popriri după 25 octombrie.