19 aug. 2020 | 14:05

Descoperirea uimitoare despre Venus ne dă speranțe pentru viitoare misiuni

ACTUALITATE
Descoperirea uimitoare despre Venus ne dă speranțe pentru viitoare misiuni

O echipă de oameni de știință din MIT a propus o idee extravagantă: faptul că norii bogați în sulf de pe planeta Venus ar putea avea viață microbiană.

Nu este o idee nouă. Carl Sagan a prezentat prima dată ipoteza cu mai bine de 50 de ani în urmă. Dar savantul planetar MIT Sara Seager și echipa sa au idei noi despre modul în care acești microbi ar putea supraviețui. Această perspectivă oferă o nouă credibilitate speculației că viața ar fi putut persista milioane de ani pe poate cea mai dificilă planetă din sistemul solar.

Ar putea exista viață în jurul lui Venus?

Teoretic, microbii ar putea folosi norii de sulf ai lui Venus, transformându-i în compuși care protejează organismele de razele UV dure și altele care le permit să facă fotosinteză. Însă principala provocare ar fi păstrarea lor în aer: în cazul în care microbii ar cădea la un nivel mai scăzut al atmosferei, ar fi incinerați.

În timp ce Seager a recunoscut în cercetările sale publicate în revista Astrobiology, că ideile ei sunt în întregime speculative, ea sugerează că microbii ar putea să circule în sus și în jos.

Practic, sugerează cercetarea, microbii ar putea supraviețui în straturile superioare ale atmosferei, unde rămân activi și se reproduc rapid, pentru a menține nivelul populării. Când inevitabil ar cădea în jos, ar cădea în stare de inactivitate. Unii ar fi incinerați, dar alții vor fi readuși la înălțime de curenții ascendenți.

Desigur, ideea de viață în atmosfera lui Venus rămâne foarte speculativă. Seager însăși subliniază cât de extrem este acel mediu, cu atât mai mult decât orice mediu cunoscut de pe Pământ. Dar dacă există o șansă de viață pe planeta noastră geamănă, ar trebui să investigăm. Există câteva idei inedite pentru a face acest lucru, inclusiv cu dirijabile. Să sperăm că o anumită agenție spațială o va face.

Din nou, totul este ipotetic – dar cu un interes din ce în ce mai mare de a lansa o misiune către norii lui Venus, oamenii de știință pot fi capabili să caute viața acolo.