31 dec. 2020 | 16:27

Descoperirea impresionantă din sistemul nostru solar: ce are special acest asteroid

ACTUALITATE
Descoperirea impresionantă din sistemul nostru solar: ce are special acest asteroid

O lucrare ştiinţifică a unor cercetători aparţinând Southwest Research Institute publicată de curând anunță că în sistemul nostru solar există un asteroid necunoscut, de o dimensiune apropiată de o planetă.

Dovezile pentru această rocă spaţială misterioasă provin dintr-un meteor cu diamante care a explodat peste Sudan în 2008. NASA a detectat meteoritul de circa nouă tone, cu diametrul de patru metri, care se îndrepta spre planetă cu mult înainte de impact şi cercetătorii au mers în deşertul sudanez pentru a colecta o mulţime neobişnuit de bogată de rămăşiţe.

Asteroidul are dimensiunea unei planete mici

Acum, un nou studiu asupra unuia dintre aceşti meteoriţi, sugerează că meteoritul s-ar fi putut rupe de un asteroid uriaş – unul mai mult sau mai puţin de dimensiunea planetei pitice Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi, situată între orbitele planetelor Marte şi Jupiter.

La fel ca aproximativ 4,6% din meteoriţii de pe Pământ, acesta – cunoscut sub numele de Almahata Sitta – este dintr-un material cunoscut sub numele de condrită carbonică. Aceste roci negre conţin compuşi organici, precum şi o varietate de minerale şi apă. Compoziţia minerală a acestor roci spaţiale oferă indicii despre „asteroidul părinte” care a născut un anumit meteorit, au spus cercetătorii într-un comunicat.

„Unii dintre aceşti meteoriţi sunt dominaţi de minerale care oferă dovezi ale expunerii la apă la temperaturi şi presiuni scăzute”, a declarat co-autorul studiului, Vicky Hamilton, geolog planetar la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado.

Echipa a analizat la microscop o mostră de 50 miligrame din Almahata Sitta şi a constatat că are o compoziţie minerală unică. Meteoritul adăposteşte o suită neobişnuită de minerale care se formează la temperaturi şi presiuni „intermediare”, mai mari decât într-un asteroid tipic, dar mai mici decât în interiorul unei planete.

Eșantionul de pe acest asteroid ar putea avea chiar implicații pentru cercetarea originilor vieții

În februarie 2019, sonda spațială japoneză Hayabusa-2 a realizat un pas foarte important. Micul vehicul spațial a reușit să colecteze praful de la suprafață, de pe un asteroid, numit Ryugu, la sute de milioane de mile de Pământ.

Vrem să aflăm cât mai multe detalii despre trecutul planetei noastre și nu numai, astfel că facem multe demersuri în acest sens. O sondă japoneză s-a întors cu succes pe Pământ cu mostre prelevate de pe cel mai îndepărtat asteroid, care ar putea să ne ofere informaţii despre naşterea universului.

Sonda Hayabusa-2 a fost lansată în 2014 şi a prelevat anul trecut o sută de miligrame de particule de pe asteroidul Ryugu, situat la trei sute de milioane de kilometri de Pământ

La începutul acestei luni, nava spațială a lăsat un pachet special în Australia de Sud: o capsulă minusculă cu urme de praf de asteroid în interior. Oamenii de știință de la agenția spațială japoneză JAXA au deschis recent containerul și au rămas impresionați de conținut.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele