Descoperirea făcută în premieră în România: racul bihorean e „o ciudăţenie biologică” VIDEO
O specie de rac descoperită de curând în Bihor ar putea fi protejată prin lege datorită unui proiect finanţat de fundaţia prințului moștenitor al Emiratului Abu Dhabi
Specia descoperită în urmă cu mai puțin de un an este racul bihorean, care trăieşte în apele de munte ale judeţului. Specialiştii au demarat deja procedurile necesare conservării, menționează Știrile ProTV. Aceeaşi asociaţie a sprijinit acum câţiva ani salvarea nufărului termal.
“Descoperirea unor specii noi, în general, atrage atenţia cercetătorilor. Cu atât mai mult a unei specii de rac, ştiut fiind faptul că, în Europa, erau, până acum, doar cinci specii”, spune conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu, Universitatea de Vest din Timişoara, citat de Știrile ProTV.
Crustaceul cu care se mândresc cercetătorii nu stârneşte însă curiozitatea localnicilor. Oamenii locului spun că dau nas în nas cu racii mai tot timpul. “Sunt două feluri de raci: ceva gălbui spre maronii şi negri. Ajung şi la noi în păstrăvărie câteodată. În partea de jos, de mijloc şi de jos a văii sunt prezenţi aceşti raci. Mai demult, oamenii obişnuiau să-i prindă și să-i prăjească”, spune Florin Stoian, păstrăvar.
“Pe bază de morfologie, ar fi fost imposibil să ne dăm seama că e vorba de o specie diferită. Dar, molecular, lucrurile se văd foarte clar. De acolo n-a mai fost decât un pas spre a declara specia ca fiiind unică şi ca fiind, de fapt, o specie nouă, căreia i-am dat un nume să aparţină României, Bihorului – cu atât mai mult – Racul Bihorean”, a declarat conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu, Universitatea de Vest din Timişoara, pentru aceeași sursă.
Specia nou descoperită este specială printre toate speciile de raci. “Acum vreo 17 milioane de ani, în locul Transilvaniei era un golf al unui ocean vechi. Vieţuitoarele care trăiau în comun acum 17 milioane de ani au fost separate. Ei sunt o ciudăţenie biologică, raportat la ceilalţi raci”, spune prof. univ. dr. Cristian Panaiotu, Universitatea din Bucureşti.
Specialiştii au început să evalueze exemplarele din zonă şi au reuşit să prindă până acum peste 400 de raci din această specie.