Decizia pentru toți care au cont și card bancar: peste 300.000 de români, vizați. S-a aflat în prima zi a stării de alertă

Decizia pentru toți care au cont și card bancar: peste 300.000 de români, vizați. S-a aflat în prima zi a stării de alertă

În prima zi a stării de alertă a fost prezentat un bilanț parțial pe cel mai sensibil subiect din ultimele două luni. Din fericire, pentru sute de mii de români, vestea e bună.

În timpul stării de urgență, Guvernul a stabilit că românii care vor își pot amâna ratele. A venit și cu OUG 37/2020 pentru asta, iar băncile au adoptat-o. Acum, avem un bilanț parțial al acestei perioade.

Conform Asociației Române a Băncilor, peste 83% dintre cele aproximativ 317.000 de solicitări pentru amânarea plății ratelor la credite au fost aprobate. Astfel, au fost soluţionate aproximativ 265.000 de solicitări, din care jumătate în baza ordonanţei de urgenţă 37/2020.

Câți români au cerut, de fapt, amânarea ratelor?

Din datele disponibile la acest moment, aproximativ 303.000 clienţi persoane fizice au depus solicitare de a-și amâna ratele.  Dintre companii, 14.000 au depus solicitări de suspendare a plăţii ratelor.

Asta reprezintă sub 20% dintre creditele acordate persoanelor fizice şi sub 14% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice.

Termenul iniţial de depunere a solicitărilor în baza OUG 37/2020 a fost extins. Astfel, clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie pot depune cereri pentru suspendarea obligaţiilor de plată lunare din contractele de credit până la data de 15 iunie 2020.

În baza OUG 37/2020, banca analizează solicitarea formulată de client şi în termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitării comunică acestuia decizia. În cazul aprobării solicitării debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către client a solicitării de suspendare către bancă.

Solicitările clienţilor au avut la bază atât cadrul legal creat de prevederile OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit debitorilor care au fost afectaţi direct sau indirect de efectele pandemiei, cât şi măsurile de sprijin adoptate proactiv de bănci începând cu luna martie.

Ultimele vești de la o bancă au venit de la BRD. Banca susține că a suspendat plata ratelor pentru 41.000 de clienţi şi 46.000 de credite. Jumătate dintre ei s-au folosit de cadrul legal creat de Guvern, iar ceilalți au negociat individual soluțiile cu banca.

Citește și:
Sursa: Agerpres
Etichete: