De ce vaccinul antigripal va fi vital în România: „Nu este o glumă”, susține Rafila
Cei mai mulți specialiști își fac griji că în sezonul de toamnă – iarnă, epidemia de acum va reveni. Și mai rămâne și problema gripei de sezon. În acest context, Alexandru Rafila a enunțat câteva idei care pot salva vieți.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a spus că vaccinul antigripal va preveni co-infecția cu virusul gripal și cu coronavirus. Vaccinul antigripal, dincolo de prevenirea gripei sezoniere, va preveni și agravarea stării de sănătate a cetătenilor.
„Nu este o glumă, este o posibilitate și, din această cauză, cred că ar trebui să acționăm acum, nu să așteptăm să ajungem iar în situația în care numărul mare de îmbolnăviri de gripă generează un interes pentru vaccin, în momentul în care vaccinul nu mai este disponibil.”
Alexandru Rafila, citat de Agerpres
Vaccinul contra COVID-19 ar fi o salvare, dar mai durează
Mai multe centre de cercetare și numeroși specialiști lucrează la dezvoltarea soluției eficiente contra virusului SARS-CoV-2, dar până la producția în masă va mai trece ceva timp. De exemplu, un nou potențial vaccin intră în faza de testare clinică. Inovio Pharmaceuticals, un mic start-up biotech din statul american Pennsylvania, a primit aprobare de la Food and Drug Administration (FDA) pentru a testa pe oameni vaccinul dezvoltat de aceasta.
Bill Gates, care finanțează prin fundația sa, susține că un milion de doze ar putea fi disponibile până în toamnă.
În acest context, Rafila susține că percepția față de vaccinare se va schimba. „În acest context, aș vrea să aduc în dezbatere o problemă de sănătate publică care frământă România în subsidiar: programul național de vaccinare, îmbunătățirea lui și la adoptarea unei legi a vaccinării care să ajute la atingerea țintelor OMS – de 95% acoperire vaccinală pentru principale atingene sau vaccinuri, pentru publicul larg, care sunt incluse în acest program”, a adăugat Rafila.
Pe fondul curentului anti-vaccinist, rata de vaccinare a scăzut constant în ultimii 10 ani în România.
„Dacă va apărea un vaccin care să reușească să elimine infecția cu noul coronavirus ca amenințare la nivel global, cred, sunt convins că foarte multă lume își va schimba opinia referitoare la vaccinuri și oamenii vor fi mult mai deschiși să apeleze la acest serviciu clasic de sănătate publică, care este cel care a dus, până la urmă, la sute de milioane de vieți economisite și la creșterea speranței de viață în ultimul secol.”
Alexandru Rafila
În prezent, sunt numeroase teste pe formule de vaccin și pe medicamente care s-ar putea dovedi eficiente în lupta cu noul virus.