21 feb. 2020 | 14:14

De ce programul „Junior Centenar” s-a dovedit a fi un eșec major

ACTUALITATE
De ce programul

Guvernul lansa, anul trecut, programul „Junior Centenar” prin intermediul căruia părinții puteau economisi pentru copiii lor. Inițiativa, însă, nu a avut succes.

În 2018, România sărbătorea 100 de ani de la Marea Unire. Evident că Guvernul și autoritățile locale s-au aruncat în a cheltui bani pe diverse evenimente, simpozioane și festivaluri mai mult sau mai puțin necesare. S-a făcut mare tam-tam pe tema Centenarului și s-a venit și cu niște proiecte despre care Executivul susținea că sunt în sprijinul românilor.

Dintre toate, însă, s-a remarcat un program care avea rolul să le asigure copiilor din România niște economii în bani pentru momentul în care ajung la vârsta majoratului. Au fost deschise automat câteva milioane de conturi, în care părinții puteau depune bani, iar statul acorda dobânzi avantajoase.

Numai că totul s-a dovedit a fi un eșec major.

Programul „Junior Centenar” n-a prins

Guvernul a deschis, de la 1 ianuarie 2019, patru milioane de conturi în care părinții puteau depune bani pentru copiii lor. Numai că doar 1,5% dintre aceste conturi au fost alimentate. Adică sunt active aproximativ 63.000 de conturi. Dintre acestea, însă, 35.000 de conturi au fost alimentate direct de Guvern pentru copiii instituționalizați, ceea ce arată un mare dezinteres din partea părinților.

Care fie n-au înțeles despre ce e vorba, fie, pur și simplu, n-au avut încredere să-și lase banii în administrarea statului.

Per total, în acele conturi au ajuns doar 83 de milioane de lei. Astfel, în fiecare cont de economii s-a adunat, în medie, suma de 1.331 lei, potrivit Adevărul.

Bucureştenii se află pe primul loc în clasament ținând cont de numărul de conturi Junior Centenar alimentate (5.046 conturi), fiind depuse sume în valoare de 8,17 milioane lei. În top urmează judeţele Iaşi (3.281 conturi, cu 4,14 milioane lei), Vaslui (2.404 conturi, cu 3 milioane lei), Bihor (2.294 conturi, cu 2,9 milioane lei) şi Constanţa (2.227 conturi, cu 2,8 milioane lei).

Cum funcționează programul

Guvernul a dat posibilitatea părinților să depună anual 1.200 de lei într-un cont deschis automat la Trezorerie. Contul e deschis pe numele copiilor minori, cei care n-au împlinit încă vârsta de 18 ani. În schimb, autoritățile promiteau că alimentează contul cu 600 de lei, la fiecare depunere anuală, iar la final oferă, pe lângă banii strânși, și o dobândă de 3%.

Existau, însă, niște condiții. Odată depuşi, banii sunt blocaţi în cont până când copilul împlinește 18 ani sau până când copilul se îmbolnăveşte grav. În orice altă situație, banii erau blocați și nu puteau fi scoși.

Mai mult, statul nu virează anual primele şi dobânda, ci doar atunci când copilul împlinește vârsta majoratului. Au existat, însă, și câteva probleme care ar fi putut cauza neîncrederea părinților.

În teorie, există un cont pentru fiecare copil, dar banii se depun la Trezoreria Sectorului 1. Singura dovadă că părinții au pus bani acolo este chitanța primită la depunere. Mulți părinți s-au plâns de faptul că nu știu ce va face Guvernul cu acei bani. Câțiva economiști au atras atenția că totul e, de fapt, o încercare de a face rost de lichidități.