De ce cumpără NASA resursele lunare exploatate de companii private
NASA a deschis o ofertă prin care intenționează să plătească firmele private să exploateze resursele de pe Lună, anunțând că va cumpăra roci, praf și alte materiale lunare, în încercarea de a stimula extracția privată a resurselor râvnite din afara lumii.
Jim Bridenstine, administrator NASA, a scris anunțul într-o postare de blog, prin care asigura că planurile agenției spațiale nu ar încălca tratatul din 1967 care susține că spațiul și corpurile cerești sunt scutite de pretențiile naționale de proprietate.
„Este un mic pas pentru resursele spațiale, dar un salt uriaș pentru politică”, a declarat pentru Reuters Mike Gold, șeful relațiilor internaționale al NASA.
Explorarea suprafeței Lunii va fi „sponsorizată” de NASA
Inițiativa, care vizează companiile care intenționează să trimită roboți pentru exploatarea resurselor lunare, face parte din obiectivul NASA de a stabili ceea ce Bridenstine a numit „norme de comportament” în spațiu și de a permite exploatarea privată pe Lună în moduri care ar putea ajuta la susținerea viitoarelor misiuni ale astronauților.
NASA a declarat că resursele minate vor fi considerate proprietatea companiei, iar materialele vor deveni „proprietate exclusivă a NASA după cumpărare”.
În cadrul programului Artemis al NASA, administrația președintelui Donald Trump prevede întoarcerea astronauților americani pe Lună până în 2024.
Bridenstine a spus că NASA va cumpăra în cele din urmă mai multe tipuri de resurse, cum ar fi gheață și alte materiale care ar putea fi descoperite pe Lună.
În luna mai, NASA a pregătit scena pentru o dezbatere globală asupra principiilor de bază care guvernează modul în care oamenii vor trăi și vor lucra pe Lună, eliberând principiile a ceea va deveni un pact internațional pentru explorarea Lunii, denumit Acordul Artemis.
Acest lucru ar permite companiilor să dețină resursele lunare pe care le exploatează, un element crucial pentru a permite contractanților NASA să convertească gheața apei lunii pentru combustibilul rachetei sau să exploateze minerale lunare pentru a construi platforme de aterizare.
În cadrul inițiativei dezvăluite joi, NASA s-a oferit să achiziționeze cantități limitate de resurse lunare și a cerut companiilor să ofere propuneri. Conform contractelor, ale căror condiții pot varia, o companie care extrage materiale de pe Lună va colecta roci lunare pentru a le vinde către NASA fără a fi nevoie să aducă resursele înapoi pe Pământ.