28 feb. 2020 | 14:55

De ce băncile din România sunt implicate într-un scandal cu spălare de bani

ACTUALITATE
De ce băncile din România sunt implicate într-un scandal cu spălare de bani
Markus Spiske / Unsplash

Finalul de februarie a venit cu un scandal mare pentru sistemul bancar din România. Banca Națională anunță că multe dintre bănci sunt implicate în spălare de bani. Dar de ce? Și, mai ales, ce înseamnă asta?

Banca Națională a României a anunțat că face verificări. 16 – 17 bănci ar fi implicate într-o tranzacţie destul de ciudată legată de o operațiune de spălare de bani. Totodată,  a fost deschisă o acţiune penală de către DIICOT. Cel puţina una dintre bănci ar fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani. Operaţiunile ar fi fost derulate printr-o singură unitate şi ar exista indicii suficiente ca aceste costuri să fie închise.

Nicolae Cinteză, director în Direcţia Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), a oferit mai multe detalii. El a spus că e vorba despre implicarea băncilor din România în tranzacții făcute pentru diverşi clienţi externi sau cu sume provenite din străinătate din fraude.

„Frauda este externă, dar prin felul în care s-au aplicat aici normele de cunoaştere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat, un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre.”
Nicolae Cinteză

În România ca în Germania? Exemplul Danske Bank

Cinteză a amintit cazul Danske Bank. „[…] nu înţeleg cum vin şi se deschid o sumedenie de conturi. Vezi că sunt în spate numai cetăţeni din comuna Ghimpaţi din judeţul Giurgiu. Vezi că toate au sediul la aceeaşi adresă, un avocat. Vezi că mulţi dintre ei s-au prezentat la deschiderea contului cu cetăţeni ucraineni sau ruşi în spatele lor şi, totuşi, continui să deschizi astfel de conturi. Iar sumele acestea veneau de undeva din străinătate”, a adăugat Cinteză.

El a dat exemplul unui SRL din Ghimpați care are acţionar tot pe cineva din comună care primeşte sume din străinătate printr-un mecanism care încă e necunoscut. Prima operaţiune în contul respectiv e o sumă transferată din străinătate şi acolo fraudată. Acuzaţia care vine de la firme de avocatură este că băncile nu au aplicat normele de cunoaştere a clientelei şi tranzacţiile s-au făcut prin încălcarea acestor norme.

În cazul Danske Bank, spălarea de bani a fost sesizată încă din 2007. Atunci a cumpărat Finnish Sampo Bank, care avea o filială în Estonia. Între 2007 și 2015, au trecut prin conturile băncii 200 de miliarde de euro. Erau, în principal, din Rusia și alte state ex-sovietice.

S-a aflat în martie 2017, când publicația Berlingske a dezvăluit cum funcționează mecanismul. În septembrie 2019, banca era investigată de autorități din Danemarca, Estonia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele