11 mai 2020 | 16:34

Datorii bune și datorii rele: care merită făcute și ce ar trebui să eviți

ACTUALITATE
Datorii bune și datorii rele: care merită făcute și ce ar trebui să eviți

Ar putea veni ca o surpriză pentru tine, însă experții spun că există atât datorii rele, cât și o categori de datorii bune pe care ar merita să le faci.

În societatea actuală, e destul de dificil să treci prin viață fără să fi avut, măcar o dată, o datorie. Fie că vorbim despre credite bancare sau împrumuturi de la prieteni, cel mai probabil, ai trecut și tu prin asta. Totuși, experții spun că datoriile pot fi de două feluri: rele și bune. Astfel, pe unele merită să le faci, iar pe celelalte ar fi bine, pe cât posibil, să le eviți. Pentru „sănătatea” ta financiară, e bine să știi diferența dintre cele două, ca să-ți fie bine pe termen lung.

Datoriile „rele” pe care ar fi bine să le eviți

Cea mai ușoară modalitate prin care să-ți dai seama dacă o datorie este rea este să evaluezi ce vrei, de fapt, să faci cu banii. Așadar, ar trebui să-ți pui următoarea întrebare: Își va păstra valoarea, în timp, obiectul cumpărat prin crearea datoriei, cum ar fi o casă, sau îi va scădea valoarea, cum este cazul unei mașini, de exemplu. Cel mai rău tip de datorie este cel făcut pentru bunuri sau servicii care nu aduc nicio valoare, precum o vacanță. Pe scurt, datoriile rele sunt folosite pentru achiziționarea unui bun care se devalorizează sau unul care nu are nicio valoare.

Datoriile pentru mașină

Odată ce-ți cumperi o mașină, bunul începe imediat să-și piardă valoarea. În medie, mașinile noi își pierd cam 10% din valoare în prima lună după achiziționare. Mașina este un bun necesar numai că, de cele mai multe ori, nu poate fi cumpărat fără să-ți faci datorii. Totuși, încearcă, pe cât, posibil, să faci o datorie fără dobândă pentru o astfel de achiziție.

Datoriile făcute „până la salariu”

Împrumuturile pe termen scurt au, de obicei, dobânzi foarte mari și pot cauza mai multe probleme decât să ajute. Aceste împrumuturi sunt adesea făcute de persoane care au nevoie de bani rapid, indiferent dacă este pentru situații de urgență sau pentru a plăti pentru ceva care are nevoie de atenție imediată. De preferat, acestea ar trebui evitate cu orice preț, mai ales că dobânzile, în aceste cazuri, pot ajunge și la peste 1000%.

Cardurile de credit

Deși acestea nu sunt exagerat de populare în România, există oameni care au carduri de credit. Dezavantajul aici ar fi că există riscul să cheltui mai mulți bani decât poți plăti. Asfel, dacă la finalul lunii nu plătești datoria, acest lucru ar putea afecta scorul tău de credit la bancă.

Care sunt acele datorii „bune” care merită făcute

Pe de altă parte, există și datoriile bune care chiar ți-ar putea aduce beneficii. Ne referim aici la acelea făcute pentru achiziționarea unor bunuri a căror valoare poate crește. În continuare vei vedea câteva exemple, însă această regulă se aplică tutuor tipurilor de împrumuturi care îți pot aduce bani ulterior.

Creditele prin care-ți cumperi o casă

Datoriile făcute pentru a-ți cumpăra bunuri a căror valoare va crește sunt considerate datorii bune. Acest tip de datorie are potențialul de a-ți crește valoarea netă, deoarece valoarea casei tale ar putea depăși suma pe care o datorezi băncii.

Investiții în afaceri

Împrumuturile prin care începi sau îți extinzi o afacere pe care o deții deja. Evident, creșterea unei afaceri îți va aduce, ulterior, și venituri mai mari, ceea ce face acest lucru încă un exemplu de datorie bună.