Dacă mergi în Bulgaria sau ai fost deja, trebuie să știi asta: se întâmplă la bancomate și te costă scump

Dacă mergi în Bulgaria sau ai fost deja, trebuie să știi asta: se întâmplă la bancomate și te costă scump

Stațiunile bulgărești, pline de turiști români, au la fiecare colț de stradă bancomate care te taxează cu sume generoase extragerile. Poți plăti până la 10-15% din suma extrasă, sub formă de comision.

În cazul în care ai mers în Bulgaria sau plănuiești să mergi în următoarea perioadă, trebuie să ai în vedere acest avertisment. Te-ar putea costa scump. Deși sunt foarte dese în majoritatea stațiunilor, bancomatele Euronet, pe care le găsești și în România, îți vor taxa enorm fiecare extragere. Situația neplăcută este cât se poate de legală și pleacă de la un curs de schimb foarte dezavantajos, dar și de la comisioane exagerate.

Deoarece în momentul în care te afli în Bulgaria scoți bani dintr-un cont în valută, raportându-te la moneda locală, bancomatul îți taxează retragerea cu 10-15% din sumă. Condițiile nefavorabile nu sunt evidente în momentul în care folosești bancomatul. De cele mai multe ori, vezi costurile extraordinare doar pe extrasul de cont de la bancă, dacă te uiți vreodată pe el.

ATM-urile Euronet nu sunt un fenomen nou. Avertismentele cu privire la ele sunt populare pe forumurile de călătorie de câțiva ani. Acestea sunt deținute de o companie americană și au ocupat locuri centrale în Balcani și Europa de Est, iar de obicei sunt situate în poziții strategice, în apropierea atracțiilor turistice, aeroporturilor, etc. Euronet folosește un curs de schimb extrem de nefavorabil, în speranța că utilizatorului îi va fi dificil să înțeleagă exact suma pe care o primește în valuta străină. Dacă ești însă mai atent și anulezi operațiunea, cursul dezastruos este compensat de o taxă de retragere mai mare.

Pe Google Maps găsești toate aceste bancomate și este evident că în Bulgaria le găsești foarte ușor, indiferent unde îți petreci concediul, în Bansko, Veliko Târnovo, Gabrovo, Plovdiv, Sliven sau Ruse. Pe site-ul oficial, compania se laudă cu faptul că operează una dintre cele mai mari rețele independente de ATM-uri din Europa Centrală și de Est. Potrivit Mediapool, reprezentanța din Bulgaria este condusă de trei cetățeni străini – un ungur, un grec și un american.

Concluzia este simplă. Evită bancomatele Euronet, mai ales în Bulgaria, deși s-ar putea să te coste scump și în alte orașe din lume.

Citește și: