Cursa expres către Stația Spațială: primii astronauți trimiși în spațiu în timp record
Doi cosmonauți și un astronaut NASA au pornit miercuri într-o călătorie rapidă către Stația Spațială Internațională, în prima astfel de lansare la bordul unei capsule rusești, de la zborul pilotat de echipajul SpaceX către ISS.
Sergey Ryzhikov și Sergey Kud-Sverchkov de la Roscosmos și Kathleen Rubins de la NASA au pornit miercuri de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, operat de Rusia. Un comentator al televiziunii NASA a spus că totul este normal, citând comunicațiile dintre controlul misiunii rusești și echipaj, în timp ce Roscosmos a spus că a intrat cu succes pe orbită.
Călătoria lor va fi primul zbor cu echipaj către ISS care va dura puțin peste trei ore înainte de andocare – un nou profil rapid care durează jumătate din timpul călătoriilor standard la laboratorul orbital. Doar o navă spațială de marfă Progress fără pilot a folosit anterior acest profil, care necesită doar două orbite înainte de andocare
Din cauza pandemiei coronavirusului, au fost luate măsuri de precauție stricte, inclusiv o carantină mai strânsă și purtarea măștii, dar astronauții și oficialii spațiali au respins orice îngrijorare cu privire la riscul de infecție în stație.
Lansarea se face între două lansări SpaceX – primele zboruri spațiale cu echipaj către ISS sub egida NASA din 2011
Înainte de 30 mai, când astronauții americani Robert Behnken și Doug Hurley au ajuns la ISS, Rusia și Baikonur se bucuraseră de un monopol profitabil asupra misiunilor cu echipaj la ISS.
Duo-ul NASA s-a întors în siguranță pe 2 august și o nouă lansare SpaceX, de data aceasta anticipând o misiune de jumătate de an la stația spațială, este așteptată luna viitoare.
Apariția jucătorilor privați SpaceX și Boeing – parte a programului de echipaj comercial al NASA – a alimentat discuțiile despre o nouă „cursă spațială” între mai multe țări.
Dar bărbații și femeile care zboară spre stația spațială au sistat discuțiile despre competiție și s-au concentrate, în schimb, pe capacitatea călătoriilor spațiale de a aduce națiunile rivale împreună pentru o cauză comună.
Vorbind marți la o conferință de presă de pre-lansare, Rubins nu a făcut referire directă la zborul SpaceX când a fost întrebat cum s-a simțit că se află la bord în timpul unei noi ere în zborurile spațiale. „Nu vom alege data lansării noastre sau ceea ce se întâmplă, dar cu siguranță mă simt incredibil de norocos că sunt la bord când se întâmplă aceste evenimente”, a spus astronautul american, care sărbătorea a 42-a aniversare miercuri.
Ea a adăugat că i s-a părut foarte puțin probabil ca coronavirusul să își găsească drumul spre Stația Spațială Internațională
Rubins a fost un microbiolog care a cercetat și virusul Ebola, printre alte virusuri, înainte de a începe antrenamentul ca astronaut, lansându-se pe ISS pentru prima dată în 2016. Ea a spus că va lucra la experimente, inclusiv „țesuturi bio-tipăritoare și celule în creștere în spațiu și, desigur, continuarea lucrărilor noastre privind secvențierea ADN-ului”.
„Avem o carantină foarte strictă, aproape din martie, după percepția mea”, a spus ea, menționând că echipajul a fost testat în mod regulat pentru detectarea virusului.
Ryzhikov, fost pilot militar în vârstă de 46 de ani, a petrecut 173 de zile în spațiu în comparație cu 115 cât a stat Rubins, în timp ce Kud-Sverchkov, în vârstă de 37 de ani, zboară pentru prima dată.
În ajunul lansării, Ryzhikov și-a exprimat tristețea față de luptele aflate în desfășurare în Nagorno-Karabakh și a spus că speră că exemplul ISS poate ajuta la „răspândirea iubirii, prieteniei și tovarășiei”.
ISS, care a fost ocupată permanent din 2000, a fost un exemplu rar de cooperare între Moscova și Washington, dar proiectul ar putea intra în ultimul deceniu.
Dmitry Rogozin, șeful agenției spațiale rusești Roscosmos, a declarat luni că nu intenționează ca Moscova să participe „la scară largă” la o stație de orbitare lunară condusă de NASA, cunoscută sub numele de The Gateway. Noua stație propusă „este prea centrată în SUA”, a spus Rogozin.