07 sept. 2020 | 12:54

Cum vrea PSD să controleze instituția care se ocupă inclusiv de licitația pentru 5G: care-i miza

ACTUALITATE
Cum vrea PSD să controleze instituția care se ocupă inclusiv de licitația pentru 5G: care-i miza

ANCOM e o instituție cheie în România, mai ales în anul în care se pregătește să organizeze licitația pentru 5G. Teoretic, e o instituție neafiliată politic, dar PSD vrea să schimbe asta.

PSD vrea să treacă prin Parlament, acolo unde are majoritatea, un proiect de lege controversat, care ar pune ANCOM sub control poltic. Social-democrații au introdus și votat, în primă Cameră, un proiect care-i permite Legislativului să aibă control politic la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Practic, se introduce un așa-numit Comitet de Reglementare.

Acesta ar urma să aibă un mandat pe 6 ani și va fi format din șapte membri. Aceștia ar urma să fie votați de Parlament.

PSD vrea control politic la instituția care se ocupă de 5G

Potrivit proiectului, cei 7 membri ai Comitetului de Reglementare din ANCOM ar urma să fie votați de Parlament pentru un mandat de 6 ani. Practic, cine are majoritatea în Parlament poate controla și această structură. Iar cei care au majoritate în Parlament în acest moment sunt cei de la PSD. Comitetul de Reglementare ar urma să ia principalele decizii privind reglementările din sectorul comunicațiilor electronice, comunicațiilor audiovizuale și al serviciilor poștale.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților pe 20 august, iar pe 25 august a și fost adoptat de deputați. S-a mutat acum la Senat, unde va intra săptămâna aceasta în dezbaterea Comisiei IT din Senat și ar putea fi votat în plen în doar câteva zile. Adică pe repede-înainte. De precizat că, recent, Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil proiectului, arătând că nu se justifică modificarea modului în care ANCOM reglementează piețele pe care le controlează, și nici creșterea numărului de funcții din instituție.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari de la toate partidele, mai puțin USR. Chiar și deputatul liberal Gabriel Andronache, și el inițiator, a susținut proiectul, dar s-a răzgândit ulterior și a acuzat graba PSD de adoptare pe repede-înainte.

Este important de precizat și contextul în care se vrea adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect de lege.

2020 e anul în care ANCOM a promis că va organiza licitația pentru 5G. Iar chinezii de la Huawei sunt în plină campanie de lobby pentru a nu fi excluși. Compania chineză vrea să stopeze un proiect de lege inițiat de Ministerul Transporturilor, care ar scoate-o din cursă, proiect care are ca punct de plecare exact memorandumul semnat de România cu Washington.

Americanii le-au cerut partenerilor să nu accepte Huawei din cauza unor posibile riscuri de securitate națională referitoare la echipamentele 5G. SUA cred că chinezii spionează în favoarea Guvernului de la Beijing prin intermediul acestora.

Iar ANCOM joacă un rol cheie în licitația 5G.