04 sept. 2020 | 14:26

Cum transformă Ford mașinile în asistenți virtuali: o veste bună și pentru șoferii români

ACTUALITATE
Cum transformă Ford mașinile în asistenți virtuali: o veste bună și pentru șoferii români

Giganții digitali au redesenat și au îmbunătățit tehnologia de care ai parte azi și unul dintre salturile importante l-a reprezentat apariția boxelor smart – asistenții virtuali. Iar Ford vrea să reinventeze tehnologia și pentru modelele sale.

Ford e unul dintre cei doi producători auto care fabrică mașini în România. De ceva vreme, mașinile au devenit, sub o formă sau alta, inteligente, iar sistemele integrate pe noile modele sunt din ce în ce mai sofisticate. Asta vrea și Ford cu noile sisteme de infotainment, care vor fi instalate inclusiv pe modelele electrice și hibrid ale constructorului.

Ford pregătește un sistem care să funcționeze fix ca un asistent virtual și să știe totul despre persoana care se află la volan. Avantajul ar fi că te poate atenționa în cazul în care conduci prea periculos, îți poate da indicații de navigare, dar îți poate aduce aminte și să-ți iei copiii de la școală, să treci pe la supermarket sau să alimentezi.

Vestea bună este că printre funcții se va număra, în curând, și limba română.

Sistemul Sync de la Ford transformă mașinile în asistenți virtuali

Ford susține că vrea să țină pasul cu noile tehnologii și să le ofere clienților cele noi sisteme de pe piață.

„Evaluăm în moc constant nevoile pieţelor şi pregătirea tehnică, atât în decursul vieţii unui produs, cât şi atunci când pregătim unul nou. Pentru moment, nu putem preciza un timp pentru instalarea limbii române în viitoarea generaţie a sistemului Sync”, a declarat pentru ZF Jan Schroll, Connectivity Manager în cadrul Ford of Europe, cel care a lucrat la proiectarea următoarei generaţii a Sync, sistemul multimedia al americanilor.

Pe scurt, șoferii vor putea primi sugestii de la maşina lor, pe baza acţiunilor pe care le întreprind în general. De exemplu, ei vor putea fi “sfătuiţi” când să-şi apeleze familia sau când este momentul perfect pentru a merge la sală. Noua generaţie a sistemului de infotainment SYNC va fi disponibilă pentru prima oară pe modelul Mustang Mach-E electric. Noul SYNC va reţine date despre comportamentul şoferului şi va putea ulterior emite sugestii utile.

Dacă pe Mustang Mach E viitorul Sync vine cu un display de 15.5 inchi, sistemul va avea şi versiuni de 8 inchi, pentru alte modele din gama americanilor, scrie ZF. 

Noile sisteme se bazează pe inteligența artificială. Viitorul Sync foloseşte un algoritm de învăţare automată pentru a înţelege mai bine obiceiurile şoferilor şi pentru a personaliza experienţa lor de conducere. Noua generaţie a SYNC va învăţa rutina fiecărui proprietar pentru a face sugestii de navigare şi de comunicare utile, la momentul potrivit, permiţând şoferilor să se concentreze asupra drumului.

„Setările standard nu se potrivesc tuturor. Consumatorii doresc produse, servicii şi experienţe care să se potrivească în mod specific nevoilor lor – de aceea Ford oferă posibilitatea personalizării înainte de livrare pe Mustang Mach-E. Aceată opţiune face ca niciun Mustang Mach-E să nu fie identic cu altul”, adaugă reprezentantul Ford.