18 apr. 2020 | 12:21

Cum se vede criza medicală în cel mai afectat domeniu de izolarea socială

ACTUALITATE
Cum se vede criza medicală în cel mai afectat domeniu de izolarea socială

Pandemia de coronavirus a lovit puternic multe sectoare din economie. Printre aceste sectoare se numără și industria prelucrătoare, construcțiile și comerțul cu amănuntul, dar și hotelurile și restaurantele. INS a sintetizat toată această perioadă în niște cifre.

Industria HoReCa a fost, de departe, cel mai afectat sector de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. INS a făcut o analiză, inclusiv a perioadei care s-a scurs de la momentul în care România a intrat în stare de urgență din cauza coronavirus.

Astfel, impactul e devastator. Pentru evaloarea impactului economic al epidemiei au fost folosite evaluările managerilor, precum și cifra de afaceri a întreprinderilor în perioada ianuarie 2019 – ianuarie 2020, potrivit INS.

INS: cele mai afectate sectoare din cauza coronavirus

Din cauza pandemiei de coronavirus, multe sectoare economie ale României au fost puternic afectate. Efectele se văd încă de pe acum, dar vor fi și mai apăsătoare în ultimele luni.  E adevărat că, la acest moment, atât în martie cât și în aprilie 2020 rezultă că mai mult de 50% din agenții economici în martie și 62,9% în aprilie nu pot face o estimare a evoluției volumului lor de activitate.

Dar există câteva cifre. Și cel mai afectat este, de departe, sectorul HoReCa – adică hoteluri, restaurante și localuri.

INS arată că ponderea agenților economici care nu prevedeau o restrângere a activității se reduce cu 8,6% în aprilie 2020 față de nivelul de 26,1% din luna precedentă, în timp ce ponderea celor care estimau o restrângere de până la 25% se micșorează cu 7,8% în aprilie față de valoarea de 28,7%, înregistrată în martie 2020.

Între subsectoarele industriei prelucrătoare cele mai afectate de incertitudinea privind evoluția volumului de activitate la data realizării cercetării statistice sunt:

  • • Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor,
  • • Fabricarea altor mijloace de transport,
    • Fabricarea echipamentelor electrice,
  • • Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și
    instalații,
  • • Industria metalurgică

În construcții se observă, de asemenea, o scădere.

N-au scăpat nici cei din industria prelucrătoare și comerțul cu amănuntul, adică magazinele mici.

Perspectivele nu-s dintre cele mai bune pe viitor. INS arată că dublarea ponderii agenților economici cu viziune incertă asupra afacerilor s-a datorat predominant modificării viziunii celor care prevedeau fie închiderea activității (diferență de 5,1 pp în aprilie față de martie 2020), fie o restrângere mai mare de 50% a volumului activității (diferență de 6,1 pp în aprilie față de martie 2020).

Dintre agenții economici din sector care au putut face o estimare a impactului epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate în aprilie, 95,4% au prevăzut o restrângere a activității de peste 25% sau închidere, față de 92,9% în martie 2020.