09 apr. 2020 | 09:55

Cum se răspândește coronavirus: studiul care șterge cu buretele tot ce știam

ACTUALITATE
Cum se răspândește coronavirus: studiul care șterge cu buretele tot ce știam

Un nou studiu publicat de Bloomberg atrage atenția asupra unor mecanisme îngrijorătoare de răspândire ale noului coronavirus. Acestea contrazic ce se credea până acum.

Un grup de cercetători americani a ajuns la concluzia că noul coronavirus s-a răspândit în China semnificativ mai rapid decât se credea până acum. Din acest motiv, în opinia lor, singura șansă pe care o avem la ora actuală pentru oprirea pandemiei ține de vaccinarea la scară largă sau dobândirea imunității după infectare. Partea proastă este că un vaccin nu există la această oră.

Fiecare persoană infectată la începutul epidemiei în oraşul chinez Wuhan probabil a răspândit virusul la 5,7 alte persoane, în medie, conform unei analize matematice a Laboratorului naţional Los Alamos (SUA). Coeficientul ar fi de două ori mai mare decât raportau în februarie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi autorităţile de sănătate publică.

Rezultatele studiului pleacă de la situația analizată în China. În cazul în care se aplică și în alte zone ale lumii, pandemia ar putea fi mult mai dificil de controlat decât estimau unii reprezentanți ai autorităților. Trăgând linie, conform ratei de contagiere calculată în studiu, 82% din populaţie ar trebui să fie imună – fie printr-un vaccin, fie pentru că a avut boala – pentru a opri răspândirea virusului. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii din Los Alamos. Fără aceste forme de protecţie, vor fi necesare niveluri ridicate de distanţare socială dacă rămân nediagnosticate mai mult de una din cinci infecţii, subliniază autorii.

La nivel global, cu fiecare săptămână de izolare care se acumulează, guvernele sunt din ce în ce mai panicate din cauza efectelor asupra economiei. Toți caută să elimine restricțiile privind deplasările, chiar dacă în China au ajuns deja să fie din nou instaurate în localități în care au reapărut contagieri.

La momentul redactării acestui material, aproximativ 1,5 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate pe plan mondial, inclusiv numeroase cazuri recente în China care nu prezintă simptomele tipice de Covid-19. „A crede că ne aflăm aproape de un punct final ar fi periculos”, afirmă Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele