Cum se laudă PSD cu un „Netflix educațional” și de ce proiectul e mult prea ambițios
PSD a lansat, prin vocea lui prim-vicepreședintelui Sorin Grindeanu, ideea de a veni cu un Netflix educațional pentru elevii români. E un plan mult prea ambițios și nu e vorba doar de asta.
PSD și-a lansat recent programul de guvernare, cel cu care speră să convingă alegătorii să puna ștampila în dreptul social-democraților pe 6 decembrie. La evenimentul de prezentare, însă, a apărut și o idee cel puțin ambițioasă. La capitolul Educație, Sorin Grindeanu a menționat crearea unui Netflix educațional.
Prim-vicepreședintele social-democraților s-a referit la o platformă națională care să fie pusă la dispoziția elevilor.
“PSD propune realizarea TVR educațional, astfel încât toți elevii să aibă acces la lecții. Vrem înființarea unui Netflix educațional românesc în colaborare cu TVR”, a spus Sorin Grindeanu.
Nu numai că proiectul este extrem de ambițios, dar o astfel de idee vine chiar din partea partidului care a votat eliminarea articolului care prevedea exact înființarea TVR Educațional. Se întâmplă în urmă cu 10 ani, dar documentele n-au dispărut, după cum arată edupedu.ro.
PSD vrea Netflix educațional
Declarația prim-vicepreședintelui PSD trebuie privită, evident, cu mult scepticism. În primul rând, trebuie să te uiți la faptul că la aproximativ 8 luni de la apariția pandemiei în România și la câteva luni bune de când se vorbește de scenariul roșu, adică ore ținute online, sistemul nu e implementat peste tot.
Sunt elevi care sunt privați de educație – fie pentru că n-au tablete, fie pentru că n-au internet sau, pur și simplu, școlile nu-s pregătite pentru noile vremuri. Sunt profesori care habar n-au să deschidă un email sau să lucreze pe internet. În tot acest context, PSD vine cu ideea unui Netflix Educațional.
Nu numai că un astfel de proiect implică foarte mult know-how, dar trebuie să găsești și oamenii pregătiți pentru așa ceva, conținutul de acolo trebuie să fie interactiv. Discuția e pur și simplu degeaba, din moment ce nici cursuri de la distanță, printr-o simplă conferință video, nu se pot ține în multe zone ale României.
Și mai e un motiv pentru care PSD trebuie arătat cu degetul pentru o astfel de idee. Social-democrații au votat,în urmă cu 10 ani, eliminarea înființării unui canal public de televiziune dedicat exclusiv educației, prevăzut în proiectul Legii educației înaintat de guvernul PDL în Parlament. Adică un TVR Educațional.
Articolul spunea așa:
“În termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, un canal public de televiziune și un post public de radio vor fi dedicate exclusiv educației. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV) colaborează pentru stabilirea grilelor de programe ale acestor posturi”.
PSD a votat atunci împotrivă. Pentru că subiectul nu era de interes așa cum e acum, contextul era altul. De la partidele politice, indiferent de culoare, te poți aștepta la orice în pragul alegerilor. Iar astfel de idei fantasmagorice n-ar trebui să te mai mire.