19 nov. 2020 | 11:34

Cum să vorbești cu oamenii care neagă existența virusului care a dat lumea peste cap

ACTUALITATE
Cum să vorbești cu oamenii care neagă existența virusului care a dat lumea peste cap

Din martie, oamenii din întreaga lume trăiesc în cel puțin două sfere separate ale realității. O sferă este locuită de cei care și-au schimbat obiceiurile zilnice în lumina crizei globale a pandemiei Covid-19, ghidându-și acțiunile în funcție de siguranța sa și a celorlalți.

În cealaltă sferă, oamenii care văd virusul diferit. Poate că ei consideră că măsurile de siguranță împotriva pandemiei, cum ar fi purtarea măștilor, sunt o acoperire tiranică a guvernului.

Poate că au o anumită indiferență fatalistă față de a se înghesui în restaurante aglomerate sau pun la îndoială consensul științific cu privire la vaccinuri și la distanțarea socială. S-ar putea chiar să creadă că pandemia este o farsă visată de Bill Gates ca parte a unui efort de a introduce o nouă ordine mondială.

Dacă te afli în nefericita tabără a celor care are încredere în principiile universal acceptate ale științei, poate fi dificil să vorbești cu prietenii, cei dragi sau membrii familiei care se încadrează în tabăra adversă. Te temi pentru siguranța lor sau îți faci griji că sunt victime ale teoriilor conspirației.

În acest caz, s-ar putea să te simți obligat moral să discuți cu această persoană despre pandemie și despre rolul ei în aceasta. Iată câteva modalități de a aborda această conversație dificilă.

Încearcă să fii empatic

Acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut. Pentru a vă salva din angoasă, încearcă să privești această persoană ca pe cineva pe care s-ar putea să îl poți ajuta, mai degrabă decât ca pe cineva care trebuie să fie mustrat fără milă.

În timp ce munca pentru a convinge pe cineva de o realitate obiectivă este înnebunitoare, mai ales atunci când miza este atât de gravă, trebuie să rămâi calm. Încearcă să înțelegi de ce această persoană se simte așa cum o face și să ascultă-i preocupările, oricât de greșite ți s-ar putea părea acestea.

Curiozitatea aparentă s-ar putea să ajute

O modalitate bună de a determina pe cineva să-ți vorbească cu sinceritate ține este o abordare cu o curiozitate inocentă.

Sigur, în acest context, probabil că nu ești cu adevărat curios cu privire la motivul pentru care au ales să participe la un protest anti-mască, dar lucrezi pentru o cauză mai mare aici.

Validare moderată

Cu siguranță nu trebuie să susții gândirea conspirativă a cuiva. Încearcă să determini această persoană să asculte un punct de vedere opus. Dacă validezi în mod rezonabil o mică parte din convingerile lor existente, acest lucru va funcționa în beneficiul tău.

Purtați conversația într-un mediu sigur

Nu este nevoie să aveți această conversație în fața unui public. Nu este ceva care să fie pus în fața întregii familii în timpul cinei sau la vreun alt eveniment în care lumea este dispusă să asculte “disputa” voastră.

Dacă crezi că persoana este suficient de abordabilă pentru a putea discuta espre aceste lucruri, discută în mod privat – de preferință afară, unde riscul de transmitere este mai mic.

Prezintă-le faptele

Acum ajungem la partea la care te-ai gândit tot timpul. Odată ce ai cultivat suficientă încredere, trebuie să oferi cu fermitate și calm imaginea reală. Sau măcar să contracarezi informațiile marginale amintite în conversație prin citarea faptelor și cifrelor reale.

Dacă nu ai prea multe informații, citește știrile. Pentru început, buletinele informative ale Ministerului Sănătății și site-ul stirioficiale.ro trebuie să fie principalele surse de informare referitoare la evoluția coronaviurs.

Dincolo de asta, există un corp suficient de mare de cunoștințe publice despre Covid-19 astfel încât să ai cu adevărat tot ce ai nevoie pentru a ajuta această persoană cel puțin să înceapă să-ți ia în considerare perspectiva.

Măștile contribuie la diminuarea răspândirii, apa de gură nu te va vindeca de Covid-19, imunitatea nu este un panaceu, coronavirusul poate fi transmis în aer și așa mai departe. Acesta este doar un eșantionare a detaliilor pe care le poți indica într-un mod respectuos.

Înțelege că s-ar putea să nu funcționeze

Desigur, toate acestea sunt doar sfaturi care ți-ar putea face conversația cu o persoană ale cărei păreri nu le împărtășești să decurgă mai ușor și fără incidente.

Dar scopul final nu este tocmai să faci acea persoană să se dezică de la credințele sale și să le întâmpine cu bucurie pe ale tale. Lăsăm fanatismele deoparte aici.

Până la urmă, un scop final nici măcar nu există în situația de față, ci există doar o încercare de a face lumea asta mică în care trăim o fărâmă mai sigură.

Așa că dacă ai reușit măcar să-i spui respectivei persoane că este important să-și mențină igiena, să poarte mască și să nu se apropie prea mult de alte persoane, poți sta liniștit știind că deține -cel puțin în teorie – minimul de informații necesare pentru a nu fi un pericol societal în aceste vremuri.