Cum s-a folosit Rusia de oameni din România pentru a-l discredita pe Joe Biden

Cum s-a folosit Rusia de oameni din România pentru a-l discredita pe Joe Biden

Rusia face ce știe mai bine și în acord cu interesele Kremlinului în preajma alegerilor prezidențiale din SUA. De această dată, Moscova s-a folosit și de jurnaliști independenți din România pentru a-l discredita pe contracandidatul lui Trump, democratul Joe Biden.

Rusia a fost acuzată că a influența puternic rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016, în urma cărora Donald Trump a câștigat primul său mandat de președinte. Se pare, însă, că Moscova caută să facă același lucru și-n 2020. Și se folosește tot de ferma de troli ruși.

De această dată, aceștia au creat o organizație nonprofit de știri fictivă, cu sediul în România, și s-au ajutat de cele mai noi tehnologii pentru a-l critica pe democratul Joe Biden. Au căzut în plasă inclusiv jurnaliști independenți care scriau conținut fără să știe despre ce este vorba în realiate.

Rusia, jurnaliștii din România și Joe Biden

Trolii ruși au creat„Peacedata”, o organizație ce s-a recomandat drept una „tânără, de știri nonprofit” cu sediul în România, care „se concentrează pe conflicte armate, corupție, criza ecologică, abuzul de putere, activism și drepturile omului”. Șeful departamentului Securitate de la Facebook, însă, Nathaniel Gleicher, a anunțat că site-ul și conturile lui de pe rețelele sociale, utilizate la amplificarea conținuturilor primului, sunt „legate de indivizi asociați cu [Agenția de Cercetare a Internetului]”, ferma de troli din Sankt Petersburg care controla conturile false de pe rețelele sociale implicate în interferența Rusiei cu alegerile din SUA din 2016, scrie G4Media.

Conținutul de acolo se adresa, în mare parte, unei audiențe din străinătate, pentru că o parte din conținuturile manipulatoare ale Peacedata vizau SUA și actualele alegeri de aici, inclusiv subiecte precum „campania Biden-Harris, QAnon, președintele Trump și politicile sale”, afirmă Facebook.

După ce FBI a informat Facebook că site-ul Peacedata are legături cu guvernul rus, afirmă Gleicher, compania a pornit o anchetă în urma căreia a suspendat 13 conturi și două pagini folosite la popularizarea conținutului site-ului.

În plasa trolilor ruși au picat jurnaliști independenți, care nu știau cu ce se ocupă site-ul. Ei scriau conținut în limbile arabă și engleză, iar o altă parte a personalului site-ului a fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale – un sistem denumit „generative adversarial networks” [„rețele generatoare adverse”] – fotografii generate digital ale unor oameni care nu există.

Site-ul a apărut chiar în februarie 2020 și avea aproximativ 14.000 de abonați per total, dar numai 200 pe pagina de Facebook în limba engleză, conform companiei. Trolii de la Peacedata au încercat să folosească reclame pe Facebook pentru a-și lărgi audiența, cheltuind în acest scop cam 480 de dolari.

Într-un caz separat, a anunțat Facebook, au fost suspendate zeci de conturi și pagini false de Facebook și Instagram controlate de o firmă de relații publice din Washington numită CLS Strategies, care s-a dedat la comportament inautentic coordonat în interesul unei entități străine. Conturile CLS postau conținut în „sprijinul opoziției politice din Venezuela și al guvernului interimar din Bolivia, criticând concomitent Morena, un partid din Mexic”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: