02 dec. 2020 | 15:25

Cum funcționează internetul din satelit: primii utilizatori testează sistemul Starlink

ACTUALITATE
Cum funcționează internetul din satelit: primii utilizatori testează sistemul Starlink

SpaceX a început să ofere serviciul de internet în bandă largă prin satelit Starlink în porțiuni din nordul Statelor Unite și Canada.

Scopul principal al SpaceX cu Starlink este de a conecta zonele rurale la nivel global, concentrat pe comunități în care internetul tradițional nu este fiabil sau indisponibil.
Compania operează în prezent aproximativ 960 de sateliți cu raze internet pe orbita joasă a Pământului (din peste 4.400 de sateliți pe care intenționează să-i implementeze).

La sfârșitul lunii octombrie, SpaceX a trimis e-mailuri potențialilor clienți Starlink care sunt interesați de testarea beta a rețelei Starlink. Conform e-mail-ului, testul beta public se numește programul Starlink “Better Than Nothing Beta”.

E-mailul detaliază la ce se pot aștepta utilizatorii beta din a face parte din program pentru a testa serviciul – “După cum puteți vedea din titlu, încercăm să vă reducem așteptările inițiale”, a scris SpaceX.

“Așteptați-vă la variații de viteză a datelor de la 50 Mb/s la 150 Mb/s și latență de la 20 milisecunde la 40 milisecunde în următoarele câteva luni, pe măsură ce îmbunătățim sistemul Starlink. Vor exista și perioade scurte, fără conectivitate deloc”.

Primele rezultate ale testelor

Oamenii care s-au înscris la testul beta Starlink și-au împărtășit experiența cu rețeaua în ultima lună.

Majoritatea sunt impresionați de internetul de mare viteză oferit de sateliții Starlink.

Clienții primesc un kit Starlink în valoare de 499 de dolari pentru a primi servicii de internet de la sateliții operaționali din spațiu.

Inginerii SpaceX au împărtășit recent că rețeaua nu are limitări de date. Setul Starlink include un terminal de antenă pe care compania îl numește “Dishy McFlatface” și un dispozitiv de router Wi-Fi cu aspect futurist.

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a declarat anterior că rețeaua Starlink va fi foarte ușor de instalat acasă, pur și simplu “conectându-se și îndreptând-o spre cer”.

Ce care au testat Starlink Beta au distribuit videoclipuri cu setul lor Starlink Kit prin intermediul YouTube, demonstrând cât de ușor este să instalezi serviciul acasă fără tehnician profesionist, spre deosebire de furnizorii tradiționali de internet.

Un tester Starlink Beta, Jason Todd Roberts, a distribuit pe YouTube că locuiește într-o zonă îndepărtată din America de Nord și nu are alte opțiuni pentru internet decât o companie „scumpă” numită HughesNet.

Roberts a desfăcut cutia Starlink Kit și primul lucru pe care l-a observat este că aceasta include un manual de instalare tipărit pe o hârtie gigantă, care prezintă desene simple în diagrame care arată cum se instalează vasul Starlink și dispozitivul Wi-Fi.

Roberts a spus că este foarte surprins să vadă că setul Starlink are instrucțiuni ușoare de schemă și niciun alt ghid elaborat. El observă că diagrama are un simbol de descărcare și un desen telefonic care indicau descărcarea aplicației Starlink prin iTunes pentru a finaliza configurarea.

Un alt tester Starlink Beta, care se numește “Alshafi” prin YouTube, locuiește în nordul Statelor Unite.

În videoclipul de 10 minute, Alshafi este impresionat de modul în care funcționează antena Starlink. Alshafi a testat viteza rețelei și a observat că aceasta s-a îmbunătățit după 24 de ore.

A experimentat o latență scăzută sub 20 de milisecunde și o rată de descărcare de peste 150 de megabiți pe secundă.

Un tester Starlink Beta, Brett Batie, din nordul Idaho a oferit un videoclip mai detaliat de instalare a kitului și serviciului Starlink.

El a împărtășit un videoclip YouTube de 20 de minute care prezintă un kit de cutie Starlink, test de viteză a internetului și o instalare completă pe un acoperiș. Batie spune că singurul serviciu disponibil în zona îndepărtată în care locuiește este Verizon, care îi oferă internet “foarte limitat”.

“Mă bucur să încerc ceva nou care ar putea fi puțin mai rapid”, a spus el.

În videoclip, el împărtășește și modul în care Dishy McFlatface își folosește motoarele pentru a găsi o vedere optimă a cerului și a efectuat un test de viteză chiar în cutie.