Cum folosești tastaturi multimedia online pentru YouTube, Netflix și altele
Până de curând, tastaturile multimedia erau foarte populare. Între timp, s-au simplificat destul de mult, mai ales în momentul în care au ajuns pe laptopuri. Din fericire, asta nu înseamnă că sunt mai puțin utile, chiar și în secolul internetului.
Este o șansă foarte mare ca tasatura ta pe care o folosești în acest moment să aibă butoane dedicate pentru Play, Pauză, Stop, Piesa Următoare sau Anterioară (Next / Previous). Inițial, acestea au fost gândite pentru interacțiunea cu conținut multimedia în aplicații dedicate, precum Winamp, iTunes sau VLC.
Prea puțini mai ascultă însă muzică sau se uită la filme prin intermediul acelor programe. Acum, majoritatea conținutului multimedia este redat prin intermediul browserului tău preferat, indiferent dacă este vorba de Chrome, Firefox, Safari sau Edge. Din fericire, în ultima perioadă, toate browserele moderne au învățat să prelucreze și să pună în aplicare apăsările tastelor multimedia.
Astfel, indiferent dacă te uiți la clipuri pe YouTube sau îți redai muzica preferată prin aplicația web de la Spotify, ai posibilitatea să interacționezi cu acel conținut folosind tastele dedicate de Play/Pauză. Este atât de simplu, chiar dacă nu a fost dintotdeauna așa.
Când asculți muzică pe Spotify, de exemplu, tastele ”Next” (Următoarea) și Previous (Anterioara) sunt utile pentru a sări de la o piesă la alta, într-un sens sau în altul. Practic, funcționează la fel de bine ca în iTunes.
În mod previzibil, funcționalitatea detaliată mai sus nu va fi valabilă pe orice site obscur care găzduiește un clip video, dar are mari șanse să funcționeze pe majoritatea paginilor web. În plus, dacă ești pe un site cu un clip integrat de pe YouTube, va funcționa și de acolo.
Nici măcar sistemul de operare nu funcționează. Este irelevant dacă ești utilizator de Windows 10, macOS, ChromeOS sau Linux. Tastele multimedia vor funcționa oricum.
Ca un scurt istoric, suportul pentru taste multimedia a fost inclus în Chrome 73 lansat pe 12 martie 2019 și în Firefox 81 lansat pe 22 septembrie 2020. În teorie, Mozilla l-a inclus mai demult în Firefox, dar activarea sa nu era un proces simplu. În Edge îl găsești din 15 ianuarie 2020, în timp ce Safari a fost primul, din 25 septembrie 2017.