18 iul. 2020 | 19:15

Cum copiezi un text fără formatarea originală, oriunde, pe PC sau Mac

ACTUALITATE
Cum copiezi un text fără formatarea originală, oriunde, pe PC sau Mac

Să copiezi un text dintr-o parte în alta se numără printre primele lucruri pe care le înveți ca utilizator de PC, dar rareori îți dorești să lipești textul cu un font ciudat, îngroșat sau cu o dimensiune ciudată. De aceea, ar fi bine să înveți cum copiezi un text fără formatarea originală.

Procesul de copy-paste este atât de adânc întipărit în mentalul colectiv, încât versiunea în română, copiază-lipește sună ciudat, chiar și pentru oamenii care nu au nici cea mai vagă cunoștință de limba engleză. Cu toate acestea, copierea unui text dintr-o parte în alta vine la pachet cu o problemă. În versiunea implicită, textul lipit arată exact ca sursa, cu același font, dimensiune, subliniat, înclinat, îngroșat.

În cazul în care copiezi o bucată de text în interiorul aceluiași document, aceasta nu este o problemă. Dacă îți ”tragi” însă un text dintr-o pagină de internet într-un referat, situația este neplăcută și incorporează o serie de clickuri suplimentare pentru remediere.

Soluția la această problemă stă într-o combinație de taste. Când lipești un text de obicei, folosești CTRL+C pentru a copia textul și CTRL+V pentru a-l lipi în locația de destinație. Dacă vrei să fie ignorate toate regulile de formatare din documentul original, optează pentru CTRL + Shift + V. Pe Mac, combinația se transformă în CMD + Option + Shift + V.

Această combinație de taste funcționează perfect în fiecare colț din Windows, în browserul tău de internet preferat, în Chrome OS sau Linux. Singurul loc în care nu funcționează este Microsoft Word. Pentru a lipi un text fără formatare în editorul de text al gigantului din Redmond trebuie să folosești butonul Paste din meniul Home al Word și să alegi al treilea buton, Keep Text Only (Păstrează doar textul). Tot din meniul Paste, poți alege această variantă de lipire ca fiind implicită – Set Default Paste.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele