09 aug. 2018 | 11:30

Cum lipești un text într-un document fără formatarea originală

TUTORIALE
Cum lipești un text într-un document fără formatarea originală

În momentul în care lucrezi la un proiect și copiezi secțiuni de text din mai multe surse, ar fi bine să înveți cum ignori formatarea originală a textului cu pricina.

Interacțiunea oricărui utilizator cu un PC sau Mac gravitează foarte mult în jurul procesului de Copy-Paste. Indiferent dacă optezi pentru varianta în limba română sau în engleză, copiază / lipește este mecanismul care te face mai eficient în majoritatea proiectelor tale. Nu contează dacă este vorba de copierea unui fișier dintr-o parte în alta sau de împrumutarea unor secțiuni de text de pe un site web pentru a le folosi într-un document separat.

Problema cu procesul de copy-paste ține de faptul că rezultatele obținute s-ar putea să nu fie întotdeauna cele dorite. S-ar putea să copiezi o poză într-un document Word și să îți strice aranjamentul întregului text din pagină și s-ar putea să copiezi câteva paragrafe de text în PowerPoint doar pentru a fi dezamăgit că formatarea inițială a respectivelor linii de text nu are nici o legătură cu restul prezentării tale.

Din fericire, există câteva tertipuri la care poți apela în momentul în care lipsești ceva într-un document. Procesul de copiere va fi întotdeauna același și implică combinația CTRL + C pe Windows sau CMD + C pe Mac. Procedura aferentă procesului de lipire sau Paste variază însă în funcție de rezultate pe care ți le dorești la final.

De cele mai multe ori, când lipești un text într-un document de pe web, acesta vine cu anumite reguli de formatare aplicate în prealabil. Pentru a-l integra cum se cuvine în aspectul general al fișierului tău original, ai mai multe opțiuni. Prima ar fi elimini complet regulile de formatare pe care textul tău le-a avut înainte. În acest scop, există o combinație de taste CTRL + Shift + V pe Windows și Command + Option + V pe Mac.

În cazuri mai deosebite, mai ales în Word, după ce lipești un text, înainte să faci click oriunde în altă parte, apasă în colțul din drepta jos pe butonul care apare lângă secțiunea lipită. Acolo vei avea mai multe opțiuni, iar rezultatele cele mai potrivite s-ar putea să le obții după ce ai optat pentru Match Destination Formatting (Aplică regulile de formatare din documentul de destinație).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele