Cum calculezi vârsta „reală” a câinelui: un an al lui, echivalentul a șapte ani de om e o greșeală

Cum calculezi vârsta „reală” a câinelui: un an al lui, echivalentul a șapte ani de om e o greșeală

Toată viața am plecat de la ideea că un an din viața unui câine este echivalentul a șapte ani din viața unui om. Din punct de vedere științific, asocierea este eronată.

Un grup de cercetători au vrut să înțeleagă un pic mai bine modul în care îmbătrânesc majoritatea câinilor. Care este vârsta lor fiziologică, dincolo de anii adunați de la momentul nașterii? În doar câteva cuvinte, concluzia analizei este că un câine tânăr este semnificativ mai bătrân decât pare la prima vedere și, cu siguranță, mai bătrân decât se credea anterior.

Constatările, publicate joi în jurnalul Cell Systems, sugerează că un câine în vârstă de un an are de fapt aproximativ 30 de ani în „ani umani”. Efortul șiințific în acest sens a fost făcut de o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din San Diego, o instituție care funcționează în cadrul Universității din California. Ei au studiat modificările epigenetice de la nivelul ADN-ului. Acelea nu intervin asupra secvenței ADN, dar pot activa sau dezactiva gene.

Pentru a crea o comparație ancorată în realitate, echipa a comparat modul în care anumite molecule, numite grupuri metil, s-au acumulat de-a lungul timpului pe anumite regiuni ale genomului uman cu cel în care aceste molecule s-au acumulat în zone similare din genomul câinelui. Rezultatele, bazate pe date genetice prelevate de la aproximativ o sută de exemplare de Labrador Retriever, de la pui la câini în vârstă, au dezvăluit că un an la om nu este echivalent cu şapte ani la câine.

Cel puțin la început, câinii se maturizează mai repede decât se credea inițial. În primul an de viață, aceștia dezvoltă grupări metil în genom într-un ritm mult mai alert decât al oamenilor, o dovadă a faptului că îmbătrânesc mai rapid. Din fericire, rata lor de îmbătrânire încetinește în timp, imediat după primul an.

„Acest lucru are sens, dacă stai să te gândeşti – în definitiv, un câine de nouă luni poate avea pui, deci deja ştiam că proporţia 1:7 nu este o metodă corectă de estimare a vârstei”, a declarat Trey Ideker, cercetător la Facultatea de Medicină din San Diego, citat de phys.org.

Constatările studiului publicat în această săptămână sugerează că un câine de un an ar avea o „vârstă umană” de aproximativ 30 de ani. În același timp, la patru ani ar avea aproximativ 54 de ani în „ani umani”, iar la 14 ani, o vârstă echivalentă cu cea a unui om de circa 70 de ani. Formula științifică, potrivit echipei, este: vârsta umană = 16 ln (vârsta câinelui) + 31. În matematică, ln este referința la logaritmul natural al unui număr.

O dovadă în plus a faptului că mecanismul definit acum funcționează ține de momentele importante din viața unui om și a unui câine. „De exemplu, epigenomul a tradus şapte săptămâni la câini în nouă luni la oameni, ceea ce corespunde stadiului de sugar, când apar dinţii definitivi atât la căţeluşi cât şi la bebeluşi”, a notat echipa într-o prezentare a studiului. „În cazul seniorilor, speranţa de viaţă la Labrador Retriever, de 12 ani, s-a tradus corect în speranţa de viaţă la om la nivel mondial, de 70 de ani”, potrivit cercetătorilor. Oamenii de ştiinţă au remarcat însă că asocierea este mai puţin exactă când vine vorba despre punctele de referinţă din perioada adolescenţei şi din a doua parte a vieţii.

Urmează acum repetarea studiului și pe alte rase de câini.

Citește și: