27 aug. 2020 | 12:54

Cum au loc alegerile locale în vremuri de pandemie: platforma care vine cu un kit de siguranță

ACTUALITATE
Cum au loc alegerile locale în vremuri de pandemie: platforma care vine cu un kit de siguranță

Anul 2020 trebuia să fie, teoretic, unul cu două runde de alegeri. Cele locale se vor organiza pe 27 septembrie, dar despre cele parlamentare nu se știe, deocamdată, nimic. Iar scrutinul local se va organiza, evident, după alte reguli, impuse de criza sanitară.

Politicienii au insistat ca alegerile locale să fie, totuși, organizate pe 27 septembrie, deși pandemia din România nu dă semne că poate fi ținută sub control, ba din contră. România înregistrează de ceva vreme, aproape zilnic, peste 1.000 de cazuri de infectări noi. În aceste condiții, luna septembrie vine cu mai multe provocări pentru autorități.

Pe de-o parte, e vorba de redeschiderea școlilor. Mai spre sfârșitul lunii, pe 27 septembrie mai exact, sunt programate și alegerile locale. În acest context, organizația neguvernamentală Geeks for Democracy a pregătit un kit de siguranță pentru toți observatorii independenți din secții.

Totul se găsește pe platforma FiecareVot.ro.

Kit de siguranță pentru alegerile locale în pandemie

Între altele, susțin reprezentanții ONG-ului, toți observatorii independenți trebuie să poarte vizieră, mască, mănuși, dezinfectant și să țină cont de instrucțiuni clare privind măsurile de protecție.

”Până pe 24 septembrie, observatorii independenți se pot înscrie online pe fiecarevot.ro și o coaliție de organizații nonguvernamentale din toată țara se va ocupa de acreditare și training. Înainte de prezența fizică în secția de vot, observatorii vor primi echipamente de protecție și indicații foarte clare cum să se protejeze de COVID-19, respectând recomandările specialiștilor și legislația în vigoare. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați”, transmit reprezentanții platformei.

Observatorii independenți se pot înscrie în cele 18.000 de secții de votare din toată țara. Peste 4000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum, însă anul acesta organizatorii se tem că pandemia va duce la o scădere a numărului celor care aleg să vegheze voluntar la bunul mers al votării.

”2020 este un an atipic din cauza noului coronavirus. Ultimul lucru de dorit pentru români ar fi ca pandemia să le influențeze viața nu doar până la eliminarea riscurilor de sănătate, ci în următorii patru ani, cât durează mandatul aleșilor locali. Trebuie să ne asigurăm că acest exercițiu fundamental pentru democrație – votul – rămâne relevant și în vremea Covid-19, prin prezență semnificativă a cetățenilor la urne și a observatorilor independenți în secții. De aceea, am pregătit un kit de siguranță pentru cei care se înscriu: vizieră, mască, mănuși, dezinfectant și instrucțiuni clare privind măsurile de protecție”, explică din partea organizatorilor Raluca Paraschiv, Geeks for Democracy.

Cine se poate înscrie ca observator independent

Geeks for Democracy atrage atenția că observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală.

Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor. În ziua scrutinului, fiecare observator va folosi o aplicație de monitorizare special realizată și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și printr-un call-center special creat.

Proiectul Fiecarevot contează! a fost lansat în 2016 la inițiativa Geeks for Democracy, comunitate civică formată din tineri specialiști din IT, comunicare, digital. Printre cei înscriși ca observatori independenți la edițiile trecute s-au aflat numeroase persoane publice, influencers, antreprenori, iar primele două legitimații de observator independent emise la alegerile europarlamentare din 2019 au aparținut lui Mihai Șora și soției sale.