Cum ajung 9 milioane de dolari de la Bill Gates în România: în ce a investit fondatorul Microsoft

Cum ajung 9 milioane de dolari de la Bill Gates în România: în ce a investit fondatorul Microsoft

Bill Gates e unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, iar investițiile sale se întind pe tot globul, inclusiv în România.

Bill Gates investește nu mai puțin de 9 milioane de dolari într-o afacere din România. Nu este, evident, vorba de o investiție directă. Banii se duc, de fapt, către fondul sud-african Naspers (acţionarul majoritar al eMAG) şi la Prosus (compania care reuneşte operaţiunile de e-commerce ale Naspers).

Cu alte cuvinte, grație acestei investiții, fondatorul Microsoft are expunere în România la eMAG, PayU, OLX, Fashion Days şi Autovit, potrivit Mediafax.

Bill Gates nu e străin de investițiile în România

De precizat că banii lui Bill Gates s-au mai plimbat prin România. Prin intermediul Bill & Melinda Gates Foundation, cea mai mare organizaţie filantropică la nivel mondial, cu active în gestionare de aproape 50 de miliarde de dolari la final de 2019, miliardarul american este investitor la Fondul Proprietatea.

Asta înseamnă că are expunere indirectă la companii de importanţă strategică pentru România, precum Hidroelectrica, Petrom, Nuclearelectrica, în contextul în care Fondul este acţionar direct la aceste societăţi.

Miliardarul american avea o investiţie de 12,7 milioane de dolari la Fondul Proprietatea (1,2 mil. GDR-uri), iar la final de 2017 plasamentul se ridica la 27 de milioane de dolari (2,4 mil. GDR-uri), ceea ce înseamnă că Bill Gates a vândut din deţinerile la FP.

Bill Gates e unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, regăsindu-se în top alături de Jeff Bezos, Mark Zuckerberg sau Elon Musk.  Topul miliardarilor lumii e condus de oameni care au pus pe picioare companii mari din zona de tehnologie, dar nu lipsesc nici europenii.

Anunțul Pfizer, privind eficiența de 90% în cazul vaccinului dezvoltat împreună cu germanii de la BioNtech, a împins acțiunile giganților digitali în sus. Și în clubul select al celor cu averi de peste 100 de miliarde de dolari a intrat și Bernard Arnault, șeful gigantului LVMH. 

Citește și: