11 nov. 2020 | 12:58

Bogații care sfidează pandemia: europeanul care a devenit centimiliardar, alături de Bezos, Bill Gates și Zuckerberg

ACTUALITATE
Bogații care sfidează pandemia: europeanul care a devenit centimiliardar, alături de Bezos, Bill Gates și Zuckerberg

Pandemia a lăsat mulți oameni pe drumuri, fără job, și a tras pe dreapta multe afaceri. Dar oameni ca Bezos, Bill Gates și Zuckerberg au devenit și mai bogați.

Topul miliardarilor lumii e condus de oameni care au pus pe picioare companii mari din zona de tehnologie. Bill Gates, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg sunt doar unii dintre ei. Sunt americani, dar în acest top și-au făcut apariția și europenii. E adevărat că nu provin din sectorul tech.

Anunțul Pfizer, privind eficiența de 90% în cazul vaccinului dezvoltat împreună cu germanii de la BioNtech, a împins acțiunile giganților digitali în sus. Și în clubul select al celor cu averi de peste 100 de miliarde de dolari a intrat și Bernard Arnault, șeful gigantului LVMH. Asta înseamnă că a devenit centimiliardar.

Europeanul care a devenit centimiliardar, alături de Bezos, Gates și Zuckerberg

Averea lui Arnault a depășit valoarea de 100 de miliarde de dolari, în contextul anunțului făcut de Pfizer și BioNtech. Cele două companii au anunțat rezultate extrem de promițătoare și, dacă lucrurile merg așa cum arată acum direcția, noul vaccin va fi pus pe piață curând. Comisia Europeană a comandat deja sute de milioane de doze pentru țările membre UE.

Odată ce a devenit centimiliardar, proprietarul brandurilor premium Louis Vuitton, Moet și Hennessy Bernard Arnault se alătură lui Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg și Elon Musk. Practic, e o premieră: e pentru prima dată când cinci oameni de pe planetă se laudă cu averi de peste 100 de miliarde de dolari, potrivit Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg.

Cei cinci au adunat, doar într-o singură zi, 68 de miliarde de dolari în total la averile lor. Bogații s-au îmbogățit și mai tare într-un timp extrem de scurt: acum doi ani de zile, era un singur centimiliardar în lume: fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Între timp, averea sa a sărit chiar și de 200 de miliarde de dolari, în ciuda faptului că a cedat din ea la divorț.

“Asta nu este o piatră de hotar pentru care să sărbătorim, ci o reflecție supărătoare a unui sistem economic global care este stricat”, a spus Chuck Collins, director al Programului privind Inegalitatea și Binele Comun al Institutului pentru Studii Politice.

Cel mai mare câștigător după anunțul Pfizer este însă Amancio Ortega, fondatorul Inditex, compania mamă a Zara. Valoarea sa netă a crescut cu 7,6 miliarde de dolari, pe măsură ce investitorii s-au declarat optimiști că activitatea magazinelor fizice va reveni la normal.