Cum adaugi un widget pe iPhone și alte două lucruri pe care le poți face
Odată cu iOS 14, Apple face o mișcare „îndrăzneață”: te lasă să adaugi orice widget pe iPhone. Orice widget, dacă e disponibil. Și pe iPhone, și pe iPad, dar nu neapărat oriunde. Însă suportul pentru widgeturi e ceva mai bine dezvoltat decât pe Android, chiar dacă sistemul de operare de la Google oferă așa ceva de peste un deceniu.
iOS 14 e deja disponibil, oamenii l-au pus pe telefoane, iar marea nebunie e să adaugi widgeturi. Sunt și dezvoltatori care deja oferă unele foarte utile, dar mai amuzant și mai interesant e că până și Google oferă un widget mai bun decât pe Android.
În acest context, merită menționate aceste cuvinte date internetului de către Android Central: „Android a avut widgeturi de peste un deceniu, dar tocmai au fost depășite de widgeturile de pe iOS într-o singură zi”.
Încă o mențiune înainte de ghid. Apple a permis să folosești, pentru anumite aplicații, un widget pe iPhone, dar doar în ecranul separat din stânga (Today View). Acum sunt peste tot. Asta e marea surpriză, asta e una dintre marile noutăți de anul acesta.
Pași de urmat ca să adaugi un widget pe iPhone cu iOS 14
Primul pas e să ții apăsat cu degetul pe ecran într-o zonă liberă. Așa intri și în opțiunea de-a dezinstala aplicații. Dar acum te interesează să adaugi un widget pe ecranul unui iPhone. Ai în colțul din stânga sus un + și dai click pe el. Îți vine-n față un meniu cu toate widgeturile disponibile și alegi ce vrei.
Apeși pe el, apoi alegi dimensiunea și forma. La final nu-ți mai rămâne decât să dai un „Add widget” și, iată, ai un widget pe iPhone. Dar unul cu iOS 14, neapărat.
În funcție de ce widget e, o să mai ai de bifat sau acceptat unele condiții.
Alte două trucuri utile pentru widgeturi pe iOS 14
Apple a introdus, în iOS 14, și opțiunea de-a grupa widgeturi. Poți face asta manual. Treci prin pașii de mai sus, iar ca să le grupezi faci ca la aplicații când creezi un folder: tragi un widget peste celălalt.
În acest caz în care grupezi un widget pe iPhone cu altul, trebuie să ții cont de-o regulă: trebuie să fie ambele de aceeași dimensiune. La final ai un grup (până la 10 widgeturi per grup) și poți naviga între ele cu swipe în sus și în jos (ai și indicator în dreapta ca să vezi la care ești.
Nu în ultimul rând, mai ai un smart stack pentru grupare, să zicem, inteligentă. Ții apăsat pe ecran, dai pe + și te duci până la „Smart Stack”. Alegi dimensiunea și dai „Add Widget”. Poți schimba ordinea între ele, le poți elimina pe alea pe care nu le vrei și dai pe „Smart Rotate” ca să-ți afișeze primul cel mai important widget (care-i dependent de locație sau alte elemente).