Cum abuzează Rusia de criză ca să-și spioneze cetățenii prin telefon
Pe măsură ce tot mai multe țări au apelat la diverse metode de monitorizare a pandemiei, s-a ridicat și-o problemă: dacă se înmulțesc abuzurile? În Rusia, e deja evidentă direcția. Cel mai nou exemplu e o aplicație pe care guvernul ar vrea s-o lanseze în această săptămână. Înainte de lansare a ajuns, desigur, online.
Rusia vrea deja o carantină totală în țară, pe modelul aplicat deja în Moscova. Totodată, folosește supravegherea video din capitală, cuplată cu recunoaștere facială. Acum, pe modelul Polonia, Israel și poate România, Rusia vrea o aplicație prin care să monitorizeze cetățenii.
Acest demers nu are nimic greșit până când nu afli că, deși inițial era căutată doar localizarea, acum se prea poate ca aplicația să-și extindă aptitudinile. În teorie, aplicația va fi opțională pentru cetățenii din Moscova (aproape 12,5 milioane de locuitori). În practică, e foarte probabil să fie impusă.
Cum vrea Rusia să-și urmărească cetățenii din Moscova
În Rusia, aplicația ar fi cum e declarația pe răspundere proprie din România. Doar că nu completezi nimic, ci o ai instalată pe telefon și la unitatea în care ajungi – magazin, farmacie etc. – scanezi un cod QR. Mecanismul e folosit, într-o anumită măsură, de China, țară care se bazează masiv pe codul QR pentru plăți.
Totodată, cetățenii care sunt opriți pe stradă de poliție și n-au aplicația, sunt amendați. Aplicația ar fi trebuit să fie activă din 2 aprilie, dar versiunea inițială, încărcată pe Play Store pentru Android, a fost retrasă. Totuși, codul sursă a fost analizat de un utilizator.
Pe lângă permisiunea de-a accesa localizarea, aplicația mai solicită acces la telefon, la cameră, la galeria foto și setări ale sistemului. Dat fiind că e vorba de scanarea unui cod QR, accesul la cameră e evident. Totuși, nu e clar cât de mult se va întinde acest acces. Nu e clar nici de ce aplicația ar avea nevoie de acces la contacte, dar e posibil să fie folosită și pentru a monitoriza oamenii cu care interacționează utilizatorii. Ideea e aplicată în Israel.
Aplicația dezvoltată de Rusia presupune că informațiile sunt încărcate pe servere ale primăriei. Versiunea apărută pe Play Store arăta însă că datele sunt trimise și spre servere din Germania și Estonia. Deocamdată, autoritățile au spus că versiunea apărută, din greșeală, în magazin e doar o versiune beta.
Aplicația a costa aproximativ 228.000 de dolari și încă nu e clar în ce formă va fi implementată și folosită. E însă tot mai clar că vor fi guverne care vor profita de această criză și în direcția monitorizării cetățenilor.