Cum a ajuns un monitor să coste cât o mașină: ce face primul mini-LED de la Dell, de banii ăștia
În funcție de domeniul în care activezi și de importanța acurateții culorilor pe monitorul de la birou, Dell are cea mai bună soluție la toate problemele tale, dar nu este ieftină.
Acesta este primul monitor Dell care folosește tehnologia mini-LED. Este foarte luminos, acuratețea culorilor afișate este impresionantă dar are un preț de nu mai puțin de 5000 de dolari. Fără să te chinui foarte mult, îți iei o mașină mai mult decât decentă, la mâna a doua cu această sumă de bani.
Partea bună este că monitorul se livrează împreună cu un stand. Deși ți se pare un detaliu foarte ușor de ignorat și complet irelevant, Apple este de altă părere. Cu un monitor în portofoliu adresat aceluiași segment de piață, cu un preț identic de achiziție, gigantul din Cupertino te taxează 1000 de dolari în plus doar pentru stand.
În ceea ce privește tehnologia din spate, mini-LED vine la pachet cu toate avantajele tehnologiei OLED, un contrast fabulos și un gamut de extravagant de culori, dar fără handicapul major al oricărui OLED. Un panou mini-LED nu suferă de. burn-in, fenomenul care apare când o imagine statică ajunge să se impregneze în ecran, precum sigla unui post TV și nu mai scapi de ea niciodată. Din păcate, pentru că este o tehnologie foarte nouă, integrarea ei la scară largă costă foarte mult.
Noul monitor este intitulat UltraSharp 32 HDR PremierColor Monitor sau UP3221Q și, din câte se pare, include niște premiere la nivel mondial. Conform comunicatului de presă, acesta este primul monitor din lume cu 2000 de zone de retro-iluminare de tip mini-LED. Este capabil să afișeze 99,8% din gamutul DCI-P3 și 93% din Adobe RGB. Este certificat de VESA pentru HDR 1000 și, nu în ultimul rând, are o rezoluție nativă 4K Ultra HD.
Vine calibrat din fabrică pentru a te apuca de lucru imediat după l-ai primit acasă, dar are și un port USB-A în față, în cazul în care vrei să-l calibrezi cu ajutorul unui colormetru.