Cum a ajuns Dacia cea mai mare companie din sud-estul Europei

Cum a ajuns Dacia cea mai mare companie din sud-estul Europei

Dacia este, pentru al șaselea an la rând, cea mai mare companie din sud-estul Europei, raportat la valoarea veniturilor. România, însă, se află în top și cu o bilă neagră.

Dacia este constructorul auto autohton care arată că se poate menține în topul companiilor din sud-estul Europei. Producătorul de la Mioveni se află, pentru al șaselea an la rând, în topul companiilor din regiune, când vine vorba de venituri. În 2019 a reușit să se mențină pe prima poziție, după ce veniturile sale au depășit 5 miliarde de euro.

Sunt venituri ușor mai mici decât cele realizate în 2018, dar tot nu și-a pierdut poziția.

Dacia, pe primul loc în sud-estul Europei

În 2019, Dacia a obținut venituri de 5,21 miliarde de euro, cu 0,11% mai mici raportat la anul anterior. În total, cele mai mari 100 de companii din regiunea Europei de Sud-Est au raportat venituri de 129,3 miliarde de euro anul trecut, în urcare cu 2,3%, după creșteri de două cifre în anii precedenți: +11% în 2018 și +13% în 2017, scrie profit.ro.

“Chiar înainte ca pandemia de coronavirus să lovească economia globală, companiile din sud-estul Europei se luptau să-și recapete răsuflarea. Veniturile aproape au stagnat în 2019, iar profiturile s-au redus. (…). Acum, în timp ce criza sanitară continuă să facă ravagii pe continent, ritmul redresării economiei globale rămâne în mare parte incert, la fel și perspectivele privind o întoarcere rapidă pe creștere”, potrivit ediției din acest an a topului celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est realizat de SeeNews.

Dacia este urmată în topul celor mai mari companii de OMV Petrom, cu venituri de 4,65 miliarde de euro în 2019, în creștere cu 13,6% față de anul precedent, OMV Petrom Marketing (4,22 miliarde euro, +6,7%), compania slovenă de petrol și gaze Petrol d.d. (3,65 miliarde euro, +0,18%) și Lukoil Neftochim Burgas din Bulgaria (3,26 miliarde euro, +8,6%).  Kaufland România este cel mai bine cotat retailer din regiune, ocupând poziția a noua în clasamentul general, cu venituri de circa 2,5 miliarde euro, iar compania slovenă Krka ocupă primul loc în topul producătorilor de medicamente (poziția 29 la general), cu venituri de 1,43 miliarde euro.

România are și o bilă neagră

Când vine vorba de profit, România se află, de asemenea, în top. E vorba de Hidroelectrica, compania de stat care este în acest an cea mai bine poziționată companie din Europa de Sud-Est, cu un randament al veniturilor de 32,27% în 2019, față de 44,26% în 2018, când ocupa locul al treilea. Hidroelectrica este urmată de producătorul bulgar de energie AETs Kozloduy și compania farma Pliva Hrvatska din Croația.

România bifează și un prim loc nedorit: compania cu cele mai mari pierderi din regiune. E vorba de compania de Complexul Energetic Oltenia, care are un rezultat negativ de 180,6 milioane euro în 2019, față de pierderi de 243 milioane euro în 2018.

Telekom Romania Communications, nou-intrată în clasament, se află pe locul secund, cu pierderi de 166,3 milioane euro, urmată de Rompetrol Rafinare (-73,8 milioane euro) și producătorul sloven de electrocasnice Gorenje (-59,5 milioane euro).

Citește și: