Cu ochii pe TikTok: cine se bate cu Microsoft pentru a prelua aplicația chineză
Americanii au pus gând rău aplicației TikTok de foarte multă vreme, dar se pare că strategia a fost schimbată. Microsoft e interesată să preia operațiunile din SUA, dar în cursă a mai apărut un ofertant-surpriză.
TikTok e o aplicația care a deranjat în America, chiar dacă reprezentanții companiei au încercat în repetate rânduri să demonstreze că n-au legături cu Guvernul de la Beijing. Numai că acuzațiile privind posibile riscuri la securitatea națională n-au dispărut.
Aplicația a fost interzisă în mai multe instituții publice din SUA, dar nu s-a oprit totul aici. Cum nu prea reușesc să o interzică, americanii vin cu o altă strategie și intră în arenă mediul privat. Microsoft s-a arătat interesată să preia operațiunile TikTok din SUA.
Și nu e singura companie interesată. Și Oracle ar vrea același lucru, scrie Reuters.
Oracle se bate cu Microsoft pentru a prelua TikTok
Surse citate de Financial Times susțin că Oracle a discutat cu compania chineză care deține TikTok, ByteDance, pentru a cumpăra operațiunile din SUA, Canada, Australia ș Noua Zeelandă. Mai mult, Oracle a discutat și cu fonduri americane de investiții ce dețin participații în ByteDance, cum ar fi General Atlantic și Sequoia Capital.
Niciuna dintre părți nu a confirmat informația și nu a dorit să comenteze subiectul.
Cum spuneam, de preluarea TikTok sunt interesate mai multe companii. Microsoft pare în discuții avansate și e cotată cu cele mai mari șanse și se pare că nu ar vrea doar operațiunile din SUA, ci și pe cele europene. Tot FT scria recent că mai mulți investitori americani ar vrea să cumpere TikTok de la ByteDance, compania care are sediul în Beijing. Printre fondurile interesate s-ar afla General Atlantic și Sequoia Capital.
Dacă înțelegerea va fi parafată, atunci ByteDance rămâne cu un pachet minoritar, iar aplicația disponibilă la nivel mondial va fi separată de compania-soră, disponibilă doar în China. La mijloc, însă, stă o sumă uriașă. În 2018, la ultima rundă de finanțare, ByteDance a fost evaluată la 75 de miliarde dolari, dar de atunci au trecut doi ani și e clar că valoarea companiei a crescut exponențial.
Iar presiunea din partea americanilor e uriașă, în condițiile în care administrația de Washington vrea să o interzică.
TikTok a cunoscut un succes uriaș la nivel mondial, mai ales în rândul tinerilor și al influencerilor, adică fix cei care redesenează economia digitală. Din acest punct de vedere, ar putea fi o achiziție extrem de bună în aceste vremuri.