13 aug. 2020 | 07:00

Creditul cu buletinul fals, o mină de aur pentru hoții români: câți bani au obținut de la bănci

ACTUALITATE
Creditul cu buletinul fals, o mină de aur pentru hoții români: câți bani au obținut de la bănci

Într-un efort concertat de a opri o rețea complexă de hoți, polițiștii și procurorii români au efectuat ieri 45 de percheziții. Captura a fost una impresionantă.

Pe parcursul zilei de miercuri, 12 august 2020, autoritățile române au efectuat 45 de percheziții domiciliare. Aceasta au fost realizate la suspecți cercetați pentru infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Punctual, toate infracțiunile menționate au fost săvârșite pentru obținerea de credite bancare utilizând buletine false.

Persoanele de pe buletinele false erau reale, dar identitatea lor le-a fost furată. Aproximativ 2 milioane de lei în credite pornind de la acte false au fost obținuți din partea unei bănci din București. Cea mai mare parte a banilor nu rămânea însă la cei care mergeau la bancă, ci la o firmă de brokeri de credite. Aceștia din urmă încasau aproximativ 70% din sumele contractate, conform comisarului-șef Claudiu Enache de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice din IGPR.

„Beneficiarii acestor credite au fost îndrumaţi, sprijiniţi şi coordonaţi de alte persoane care au obţinut majoritatea sumelor, un procent de peste 70% din creditele obţinute, beneficiarii fiind în fapt persoane cu venituri modeste, fără posibilităţi materiale, care s-au bucurat la sumele respective pe moment”, a explicat Enache, într-o declaraţie de presă. Momentan, angajați ai băncilor fraudate nu par să fie implicați în acest caz.

Din păcate, momentan, este greu de apreciat dacă nu cumva s-au luat semnificativ mai multe credite cu acte false. „Este posibil să fie mult mai multe astfel de situaţii, sesizările au fost de la unitatea bancară, pentru fapte săvârşite în anul 2019, pentru acele situaţii în care persoanele care au obţinut credite nu le-au restituit şi s-a demonstrat că înscrisurile depuse la dosarul pentru creditare sunt falsificate. (…) În majoritatea cazurilor, solicitanţii au depus documente care atestau în fals că sunt pensionari, că au venituri exclusiv din această sursă, şi au depus facturi de utilităţi de asemenea falsificate, de asemenea şi alte înscrisuri pentru dosarul de creditare care nu corespund cu realitatea”, a spus comisarul-şef.

„Sunt cercetaţi 56 de suspecţi pentru un prejudiciu cauzat estimat la 2 milioane de lei. La acest moment, percheziţiile sunt în derulare, o parte dintre suspecţi sunt la sediile celor două unităţi de poliţie, urmează a se dispune măsuri legale în funcţie de atitudinea şi de implicarea fiecăruia dintre aceştia”, a atras atenția Enache.

Ca să înțelegi un pic cum funcționează astfel de tentative de fraude, explicația vine de la BNR. ”Au apărut încă din 2018 cărți de identitate în sistem (sistemul bancar-n.red), foarte bine contrafăcute. Sunt câteva bănci care au fost deja păcălite. O singură bancă s-a prins, celelalte habar nu au avut că fuseseră păcălite. Actele de identitate aparțin unor medici care există în mod real, doar că falsificatorii le-au furat identitatea.

Rețeaua a făcut destul de multe asemenea acte de identitate. Dumneavoastră verificați la Fisc nivelul veniturilor, dar verificați de fapt o persoană care există în realitate. Unul dintre cei cărora li s-a furat identitatea e un șef de secție dintr-un spital din Capitală. Omul respectiv ”luase” credite din 5 bănci”, explică un înalt oficial BNR.

Partea cea mai interesantă a întregi relatări ține de modul în care un angajat al băncii și-a dat seama că are în mână un buletin fals. ”Acolo unde e valabilitatea actului de identitate a apărut un spațiu în plus, între ziua și luna expirării. În rest, e perfectă contrafacerea. Una dintre bănci a sesizat acest spațiu, l-au mai plimbat pe client vreo 2-3 zile și apoi s-a aflat că în baza aceluiași buletin au fost acordate vreo 4 credite!, a concluzionat reprezentantul BNR.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele