15 iun. 2016 | 14:53

”Providentul” chinezesc: credit doar cu buletinul și un selfie nud

ACTUALITATE
”Providentul” chinezesc: credit doar cu buletinul și un selfie nud

Chinezii au o metodă foarte interesantă prin care vor să-i convingă pe oameni să-și plătească datoriile.

Din câte se pare, problema datoriilor neachitate la timp este una importantă chiar și în China. Însă cămătarii din acea țară se pare că au găsit o soluție foarte bună pentru a-i convinge pe oameni să plătească banii pe care-i datorează. Și, în mod interesant, aceasta nu implică violență. Astfel, un număr din ce în ce mai mare de studenți au fost ținta cămătarilor care cer, drept garanție, selfie-uri nud.

[readmore]

După cum era de așteptat, în cazul în care debitorii ar întârzia prea mult cu plata, creditorii ar publica pozele în mediul online și le-ar distruge imaginea. Primele plângeri nu au întârziat să apară, iar un număr de studenți s-ar fi dus deja la poliție pentru a raporta diverse abuzuri și amenințări cauzate de datoriile pe care le au față de alte persoane.

Selfie nud

Desigur, cămătarii nu le cereau doar poze nud celor pe care îi împrumutau. Alături de acestea, erau furnizate fotocopii ale altor acte precum cartea de identitate și carnetul de student. ”De obicei, dobânda anuală este mai mare de 30% iar un student poate lua sume cuprinse între câteva sute de yuani și câteva mii, în funcție de informațiile pe care le lasă drept garanție”, a declarat o tânără din China. Un alt factor important, când vine vorba de stabilirea sumei maxime care poate fi împrumutată, este educația debitorului.

În condițiile în care aceste cazuri au atras chiar și atenția presei internaționale, unii cămătari se pare că nu mai acceptă poze nud drept garanții. În ultimele luni, știri din ce în ce mai ciudate au apărut în China. În luna septembrie a anului trecut vă spuneam că unii șoferi au fost înregistrați în timp ce treceau cu mașina de mai multe ori peste persoanele lovite.