Comisia Europeană pune banii jos pentru 300 de milioane de doze de vaccin: în cine are încredere
De la începutul anului, cercetătorii din toată lumea caută soluții pentru a dezvolta un vaccin. Americanii, chinezii, dar și europenii au intrat în cursă. Mesajul dat acum de Comisia Europeană e unul care poate menține speranța.
Noul tip de virus s-a răspândit rapid din China în aproape toată lumea. De la începutul anului, specialiștii și-au dat seama că nu e de glumit și cam singura speranță a omenirii este acum găsirea unui vaccin care să prevină infectare cu coronavirus. Numai că timpul e limitat, din moment ce virusul se răspândește rapid.
Progrese s-au făcut în mai toate regiunile dezvoltate: în China, în SUA și chiar și-n Europa. Eforturile de pe bătrânul continent par să dea roade pentru AstraZeneca. Comisia Europeană are mari speranțe și a semnat deja un contract pentru cumpărarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 cu acest grup farmaceutic.
Comisia Europeană are încredere în AstraZeneca
Comisia Europeană a semnat contractul în numele tuturor statelor-membre. AstraZeneca, grupul farmaceutic britanico-suedez, a primit confirmarea că primele 300 de milioane de doze de vaccin vor fi cumpărate chiar de Comisia Europeană.
Important de precizat că vaccinul se află în prezent în faza experimentală.
Nu e clar, așadar, dacă vaccinul se va dovedi eficient, dar statele-membre s-au pus primele la coadă. Contractul vine după semnarea unui pre-acord de achiziţie în luna august. Acesta este primul contract semnat de UE pentru cumpărarea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus. Contractul prevede şi opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare.
Dar asta numai dacă se va dovedi util. Dacă se va întâmpla așa, atunci dozele vor fi distribuite țărilor-membre, inclusiv României, în funcție de populație.
Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford se află în prezent în faza a II-a din trei a testelor clinice, după ce a dat rezultate ”promiţătoare” în prima fază a testelor. Comisia Europeană a mai încheiat pre-acorduri de achiziţie a unor vaccinuri împotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac şi Moderna.