27 iul. 2020 | 09:58

Ciuperca de la Cernobîl care „mănâncă” radiații ar putea fi un scut spațial excelent

ACTUALITATE
Ciuperca de la Cernobîl care „mănâncă” radiații ar putea fi un scut spațial excelent

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă misiunile echipajelor pe Marte este să descopere cum să protejeze membrii echipajului de “atacul” razelor cosmice mortale.

Acum, oamenii de știință din mai multe universități spun că există dovezi din ce în ce mai mari că o soluție neobișnuită ar putea fi eficientă: construirea de scuturi dintr-o ciupercă absorbantă de radiații, care crește în apropierea Centralei Nucleare de la Cernobîl.

New Scientist raportează că ciuperca a fost capabilă să blocheze unele raze cosmice după un mic test efectuat pe Stația Spațială Internațională, dând speranță pentru o călătorie spațială sigură în viitor.

Oamenii de știință din Johns Hopkins și Stanford, din spatele studiului ISS, care a fost distribuit online, au descoperit că un eșantion extrem de subțire de ciupercă “Cryptococcus neoformans” a fost capabil să blocheze și să absoarbă două procente din radiațiile care au lovit-o în timp ce se afla pe ISS.

Cum ar ajuta ciuperca de la Cernobîl în demersul astronauților

Cu siguranță acest lucru nu este suficient pentru a proteja astronauții, dar eșantionul în cauză avea doar două milimetri grosime. Oamenii de știință spun că un strat de doar 21 de centimetri grosime ar fi suficient pentru a menține în siguranță viitorii coloniști de pe Marte.

Cercetătorii au speculat, de asemenea, despre țeserea unei părți din această ciupercă în materialul textil pentru costumele spațiale. „Ceea ce face ca ciuperca să fie grozavă este că ai nevoie doar de câteva grame din ea”, a declarat cercetătorul Stanford și coautorul studiului, Nils Averesch. „Se auto-replică și se vindecă de la sine, așa că, chiar dacă există o flacără solară care dăunează scutului de radiație în mod semnificativ, va putea crește în câteva zile la loc”, adaugă acesta.

Dacă acest demers va fi dus până la capăt, ar fi încă un exemplu despre cum natura ne poate oferi soluții chiar și pentru călătorii în afara Pământului.