Cine-s producătorii auto care n-au avut pierderi în criză și de ce Tesla se uită la restul de sus

Cine-s producătorii auto care n-au avut pierderi în criză și de ce Tesla se uită la restul de sus

Industria auto a suferit pierderi de ordinul miliardelor anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus. Totuși, există câțiva constructori care n-au raportat pierderi. Americanii de la Tesla, însă, reușesc să-i sfideze pe toți.

Anul 2020 se dovedește a fi unul extrem de prost din cauza crizei sanitare, fix așa cum estimau analiștii încă din februarie-martie. Industria auto a înregistrat, la nivel mondial, pierderi de ordinul miliardelor de dolari. Automat, companiile sunt forțate să-și regândească strategiile.

Potrivit unui studiu EY, pierderile operaţionale în rândul celor mai mari 17 producători auto mondiali s-au ridicat la aproape 11 miliarde de euro (12,9 miliarde de dolari) în trimestrul al doilea din 2020.

Tesla sfidează criza

Pierderile menționate au apărut ca urmare a restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei și au afectat economia globală. În trimestrul al doilea din 2019, cei 17 au obţinut un profit combinat de aproape 22 miliarde de euro, apreciază EY. Așadar, diferența e uriașă.

Multe uzine și-au oprit producția vreme de aproximativ o lună de zile.

Există, însă, doar şase producători auto care au reuşit să nu raporteze pierderi, iar producătorul american de vehicule electrice Tesla a reuşit să-şi îmbunătăţească rezultatele financiare, ajungând cel mai profitabil producător auto, conform studiului firmei de consultanţă.

Dar niciun producător auto nu a reuşit în trimestrul al doilea din 2020 să evite scăderea veniturilor. Câştigurile combinate s-au situat sub 177 miliarde de euro, un declin de 41% faţă de perioada similară din 2019. Totuşi, sunt diferenţe semnificative între companiile auto.

Îți spuneam de Tesla, care reușeșește să sfideze criza: ei bine, veniturile Tesla au scăzut cu doar 5%, iar cele ale producătorului auto nipon Mitsubishi au înregistrat un declin de 57%. La mijloc sunt producătorii auto germani Volkswagen, Daimler şi BMW, ale căror venituri au scăzut cu 37%, 29% şi, respectiv, 22%.

„Nu am avut niciodată un astfel de declin al veniturilor, al vânzărilor şi a profitului”, spune Constantin M Gall, de la EY.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: