Cine poate contesta amenzile primite în starea de urgență, după decizia CCR: variantele sunt multe
Curtea Constituțională a României a clasificat ca fiind ilegale amenzile primite pentru nerespectarea prevederilor stării de urgență, dar situația este mai complicată decât pare la prima vedere.
În teorie, lucrurile sunt simple. CCR a clasificat ca fiind neconstituționale amenzile primite de cei care au încălcat prevederile stării de urgență. În practică, decizia Curții Constituționale a României se referă la ilegalitatea măriri amenzilor în timpul stării de urgență și la faptul că modul în care un agent de poliție poate stabili cuantumul amenzii acordate unui cetățean este arbitrar și, implicit, ilegal.
Ideea este că, în continuare, riști să iei amendă dacă ieși din casă până pe 15 mai inclusiv și să fii nevoit să o plătești. Există câteva opinii legate de modul în care poți contesta acea amendă, dar prevederile sunt neclare, iar opiniile sunt împărțite. Conform Digi 24, judecătorul Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, spune că la instanță pot merge doar cei care sunt încă în termenul de contestare. Avocatul Adrian Cuculis spune, pe de altă parte, că pot face contestație toți cei care au primit amenzi majorate, chiar și în cazul în care le-au plătit.
Partea tristă este că, din cauza modului în care a fost redactată legea, se pare că neconstituționalitatea ei era previzibilă. Zegrean a explicat cât se poate de clar faptul că „amenzile sunt mult prea mari pentru puterea de plată a românilor” și că, având în vedere aceste sume, nu trebuia lăsat la latitudinea agentului constatator să stabilească cuantumul amenzii, ci era nevoie de criterii clare. Din aceste motive simple, era clar că aceste amenzi riscă să fie clasificate ca fiind neconstituționale.
Un alt lucru este însă mai important. „Nu se anulează de drept procesele verbale. Fiecare cetățean care consideră că a fost sancționat pe nedrept trebuie să se adreseze justiției, dar trebuie încă o condiție: să mai fie în termenul de contestare”, a spus el. Dacă se mai află în termen, se pot adresa unei instanțe și ar trebui să primească banii înapoi. „Cei care nu au contestat și au plătit și nu mai sunt în termenul de contestare, e bun plătit”, a concluzionat fostul președinte al CCR. Ca referință, termenul la care face referire este de 30 de zile de la primirea amenzii.
Avocatul Adrian Cuculis are altă opinie, formulată pentru Digi 24. „Ordonanța 34, care de azi a devenit neconstituțională, a venit pe data 31 martie și a modificat ordonanța 1/1999 de instituire a stării de urgență, modificând cuantumul amenzilor contravenționale. Odată cu decretul 195 de intrare în stare de urgență s–au suspendat toate termenele, inclusiv termenele pentru contestarea amenzilor contravenționale.
Toți cei care au fost amendați începând cu 31 martie, când a intrat în vigoare ordonanța 34, pentru toate persoanele amendate de atunci și până astăzi nu s-a scurs termenul de 15 zile, sunt în termen pentru a formula o contestație la acele procese verbale. Teoretic, după ce legea a fost modificată, nu mai există un factor sancționator, nu mai există litera de lege pentru contravenția săvârșită. Termenul de contestație nu s-a scurs niciodată, el a fost suspendat prin decretul președintelui privind instituirea stării de urgență, toți care au fost amendați vor putea să deschidă aceste procese”, a spus el. Rămâne acum să vedem dacă vor exista și alte explicații din surse oficiale pe marginea acestui subiect arzător.