17 mart. 2020 | 11:35

Cine e prima persoană pe care s-a testat un potențial vaccin pentru coronavirus

ACTUALITATE
Cine e prima persoană pe care s-a testat un potențial vaccin pentru coronavirus

Pandemia de coronavirus a speriat o lume întreagă și, de la apariția primelor cazuri, cercetătorii din toată lumea au început să caute un vaccin împotriva acestui coronavirus.

Startul pandemiei de coronavirus s-a dat în luna decembrie, când agențiile internaționale de presă relatau despre persoane infectate cu „o nouă formă de gripă”. S-a aflat ulterior că e vorba despre SARS-CoV2 – adică acest coronavirus despre care se vorbește acum.

Punctul zero al apariției coronavirusului e considerat orașul Wuhan din China. De acolo, virusul s-a răspândit în toată lumea, a ajuns pe toate continentele. În Europa, cea mai afectată țară este Italia. Dar situația s-a agravat, între timp, și-n Spania și Franța.

Cercetătorii au tot lucrat în această perioadă pentru a dezvolta un vaccin împotriva noului virus, care pare că nu poate fi stopat. Și s-au făcut pași uriași în această direcție.

Luni, 16 martie, o persoană din Statele Unite a primit o doză de potențial vaccin. Se numește Jennifer Haller, este o femeie în vârstă de 43 de ani din Seattle, și a devenit prima persoană care s-a oferit voluntar să testeze potențialul ser care ar putea duce la stoparea răspândirii coronavirusului.

Pași importanți pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus

Prima fază a testelor clinice e făcută cu o doză de mRNA-1273, un potențial vaccin dezvoltat de compania americană Moderna și cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate. În prima etapă, se vor administra trei doze diferite pe câteva zeci de adulți care doresc să se ofere voluntari.

Participanții vor primi primele două doze, apoi vor fi supravegheați în următoarele 28 de zile.

Prima persoană care a acceptat să participe la aceste teste este Jennifer Haller, o femeie în vârstă de 43 de ani.

“Sper să ajungem rapid la un vaccin care să se dovedească eficient și să putem salva vieți, iar oamenii să se poată întoarce la viața lor obișnuită cât mai curând posibil”, spune aceasta.

Cât va mai dura până la dezvoltarea unui vaccin

De precizat că testele sunt încă în faza incipientă. După aceste teste, dacă ele se vor dovedi eficiente, urmează o perioadă în care noul ser trebuie să fie aprobat pentru a putea fi vândut pe piață. Asta ar putea dura ani de zile.

Ce este diferit la vaccinul testat acum în SUA e că nu poate cauza Covid-19 tocmai pentru că nu conține molecule din virusul SARS-CoV2, așa cum se întâmplă în astfel de teste. Conține doar o mică parte din codul genetic, denumit mRNA, care a fost extrasă și apoi prelucrată în laborator. Cercetătorii speră că acest potențial vaccin va stimula sistemul imunitar să lupte împotriva coronavirusului și să prevină apariția bolii Covid-19.

De precizat că eforturile americanilo nu-s singurele. Specialiștii din Canada au anunțat că sunt aproape a obține un vaccin pentru COVID-19. Cercetătorii de la Medicago arătau că au produs cu succes o Particulă de Tip Virus (Virus-Like Particle – VLP) a noului coronavirus și că, în perioda următoare, vor începe testele.