Cine controlează cea mai mare bancă din România, adică rulajul a peste 2 miliarde de euro

Cine controlează cea mai mare bancă din România, adică rulajul a peste 2 miliarde de euro

Banca Transilvania e cea mai mare bancă din România și a ajuns la o valoare de piață de peste două miliarde de euro. Instituția e controlată de mai mulți acționari.

Banca Transilvania e una dintre instituțiile financiare care fac ca banii să se miște în România. E cea mai mare bancă – a ajuns la o valoare de piață de 11,3 miliarde de lei, adică undeva pe la 2,35 miliarde euro.

În spatele băncii se află, de fapt, cinci societăți de investiții financiare – SIF-uri adică, scrie ZF.

Cine controlează Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România

În spatele BT nu se află doar cele cinci SIF-uri, ci și fondurile de pensii private Pilon 2, care şi-au majorat expunerea la Banca Transil­va­nia pe parcursul anului 2019 de la 30,5% la 36,4%. Asta înseamnă, la cum s-au mișcat banii și cum au fost investiți, că aceşti institu­ţionali români au ajuns cei mai mari acţionari ai băncii.

Datele arată în felul următor: SIF-urile au ajuns să controleze 18,5% din Banca Transil­vania, iar cele şapte fonduri de pensii private Pilon 2, care prin intermediul administratorilor sunt cei mai mari investitori de la Bursa româ­nească după valoarea potofoliului, au 17,9%. Banca Transilvania nu e doar cea mai mare bancă din România, dar e și cea mai tranzacționată la BVB -Bursa de Valori București.

Și investitorii instituționali români au majoritate în board, așa că pot influența decizii importante. Mai mult, pot influența evoluția cotațiilor de la Bursă.

Pe de altă parte, cel mai mare investitor institu­ţional individual rămâne Banca Euro­peană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu un pachet de 8,6%, adică o investiţie de circa 1,2 miliarde de lei la preţurile de la finalul anului 2019. Banca europeană este unul dintre cei mai vechi investitori ai instituţiei de credit de la Cluj şi de asemenea este cel mai mare investitor instituţional din România la ora actuală, arată datele din piață.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI