22 iun. 2020 | 11:00

Chrome rezolvă cea mai mare problemă de performanță: toți utilizatorii de Windows vor avea de câștigat

ACTUALITATE
Chrome rezolvă cea mai mare problemă de performanță: toți utilizatorii de Windows vor avea de câștigat

Google Chrome continuă să fie cel mai popular browser de internet, dar a avut dintotdeauna o problemă majoră legată de consumul de memorie RAM. Se pare însă că, cel puțin parțial, se va remedia în curând.

Orice persoană care folosește Google Chrome de ceva timp știe cât de periculos este browserul când vine vorba de impactul asupra performanței sistemului. În funcție de numărul tab-urilor pe care le ai deschise, ajunge foarte ușor să consume o cantitate masivă de resurse hardware și, eventual, să-ți îngenuncheze sistemul până când nu-l mai poți folosi.

Cei de la Google au promis în mai multe rânduri că vor remedia problema, dar acum se pare că au în mod autentic o soluție care funcționează. Aceasta a fost confirmată de WindowsLatest și se adresează în mod exclusiv utilizatorilor de Windows 10. În cazul în care folosești Chrome pe macOS sau Windows 7, ai ghinion.

Din câte se pare, o versiune iminentă de Google Chrome, aflată momentan în beta, va incorpora o tehnică prezentă în Microsoft Edge pentru a reduce consumul de memorie RAM și, implicit, pentru a-i spori performanța. Ca referință, browserul Microsoft este bazat pe același nucleu open source Chromium precum Google Chrome, dar a fost personalizat și optimizat de gigantul din Redmond. Cu alte cuvinte, o modificare tehnică introdusă în Edge poate fi implementată rapid în Google Chrome.

În termeni tehnici, este vorba de adoptarea unui mecanism de administrare a consumului de memorie RAM intitulat ”Segment Heap”. În cazul Microsoft, acesta s-a reflectat într-o reducere a consumului de memorie RAM cu 27%. În mod previzibil, eficiența acestei actualizări la Chrome va varia semnificativ de la o configurație hardware la alta, dar în cazuri extreme ar putea reduce consumul de memorie RAM cu până la câteva sute de MB. Cele mai mari beneficii ar trebui să le resimtă posesorii de sisteme ”slabe” sau mai vechi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele