14 dec. 2020 | 11:00

Cernobîl, din nou în lumina reflectoarelor: planul Ucrainei pentru Prypiat

ACTUALITATE
Cernobîl, din nou în lumina reflectoarelor: planul Ucrainei pentru Prypiat

Cazul Cernobîl continuă să fie un subiect fascinant pentru oameni din fiecare colț al mapamondului. Din acest motiv, Ucraina speră la includerea sa în patrimoniul mondial Unesco.

La fel ca Delta Dunării, Stonehenge (Marea Britanie) sau Taj Mahal (India), Cernobîl ar putea ajunge să fie inclus pe lista obiectivelor turistice incluse în patrimoniul mondial al Unesco. Se fac eforturi semnificative în această direcție de către ministrul Culturii de la Kiev, Oleksandr Tkatcenko, conform News.ro.

„Zona Cernobîl este deja o atracţie celebră în întreaga lume. Din păcate, nu are un statut oficial”, a afirmat Maksim Polivko, ghid în vârstă de 38 de ani, care speră ca un astfel de statut să fie „un impuls pentru dezvoltarea unor infrastructuri turistice”.

Ca referință, Cernobîlul a fost dintotdeauna pe harta atracțiilor turistice pentru cei care vor o experiență complet diferită de a călători într-o țară străină. Interesul pentru regiunea cu pricina a explodat însă după lansarea mini-seriei cu același nume realizată de HBO. Show-ul întins pe aproximativ cinci ore și jumătate ocupă poziția a cincea în top-ul IMDb cu producții TV și s-a bucurat de două Globuri de Aur.

Oleksandr Tkatcenko, ministrul ucrainean al Culturii de şase luni, a afirmat că zona Cernobîl este „unul dintre teritoriile cele mai emblematice ale Ucrainei” şi trebuie să fie „conservată pentru omenire”. Momentan, nu se știe dacă inițiativa va fi încununată de succes și, cel mai probabil, vor mai trece câțiva ani până la materializare.

Dincolo de acest detaliu, dacă cererea adresată Unesco va fi aprobată, obiectivul ar putea fi unul dintre cele mai întinse ca suprafață din patrimoniul mondial. Zona de excludere Cernobîl cuprinde, pe o rază de 30 de kilometri, centrala nucleară şi teritoriile puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986. În luna aprilie a acelui an, un reactor de la centrala nucleară din Cernobîl a explodat, devenind cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Această explozie a trimis un val radioactiv pe o mare parte a teritoriului Europei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele