07 oct. 2020 | 15:55

Cercetătorii au modificat genetic vitele, ca să supraviețuiască încălzirii climatice

ACTUALITATE
Cercetătorii au modificat genetic vitele, ca să supraviețuiască încălzirii climatice

Pentru a ajuta industria bovinelor să supraviețuiască efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice asupra mediului, cauzate parțial de industria însăși, oamenii de știință fac experimente pe genele vitelor, ca să fie mai rezistente.

Stresul termic este deja o problemă serioasă pentru vacile de lapte din Noua Zeelandă, relatează New Scientist. Așadar, oamenii de știință au început să le modifice codul genetic, pentru a le menține răcoroase. Astfel, cercetătorii au eliminat cu succes gena proteinei pre-melanosomale 17, care provoacă colorarea în neagru, și a produs „un efect puternic de diluare a culorii” al unui strat gri și alb.

„Editarea genomului este o abordare promițătoare pentru îmbunătățirea rapidă și adaptarea animalelor la condițiile de mediu în continuă schimbare”, spune Goetz Laible la AgResearch din Noua Zeelandă.

În Noua Zeelandă, vacile suferă de stres termic aproape 20% din timpul în care sunt mulse, potrivit New Scientist. Acest lucru le determină să rămână gravide mai greu și, ca urmare, scade drastic producția de lapte.

Din păcate, trăsăturile genetice de răcire a temperaturii corpului, cum ar fi părul mai deschis și mai scurt, se găsesc doar la anumite vite. Asta înseamnă că reproducerea tradițională ar avea, de asemenea, un efect dăunător asupra producției de lapte, de unde și modificările genetice.

„Comparativ cu culoarea deschisă a stratului de păr, negrul absoarbe mai multă radiație solară care se traduce prin câștig de căldură radiativă, care este un factor care contribuie la stresul termic la bovine, având un impact negativ asupra nivelurilor de producție, fertilitate și bunăstare a acestora”, se arată în studiul publicat în biorxiv.

Din păcate, echipa, condusă de Goetz Laible la firma de biotehnologie AgResearch, a fost dată peste cap: ambii viței cu părul gri au murit aproape imediat, din cauza problemelor legate de tehnica de modificare a genelor. „La scară globală, chiar și îmbunătățiri modeste ale productivității bovinelor s-ar traduce în beneficii substanțiale pentru mediu”, a spus el pentru New Scientist.