Centrala care funcționează pe bază de brânză: cum produce energie electrică?
Creatorii unei centrale electrice au găsit cel mai ciudat combustibil pentru o centrală electrică. În mod surprinzător însă, randamentul este unul foarte bun.
O centrală electrică din Alpii francezi funcționează deja de câțiva ani pe bază de resturi de brânză și zer. Aceasta este atât de eficientă încât produce energie pentru a alimenta 1500 de locuințe. La prima vedere, pare un scenariu desprins din desene animate sau dintr-un banc, dar fizica din spate este cât se poate de ușor de înțeles.
Pentru a genera energie electrică, centrala din Alpi se folosește de biogaz. Produsul secundar al brânzei Beaufort, zerul smântânit, este transformat în biogaz, un amestec de metan și dioxid de carbon, în centrala din Albertville, Savoia. Pentru a facilita acest proces, în zerul amestecat cu resturi de brânză sunt adăugate bacterii. Gazul generat este apoi folosit pentru a genera electricitate. În final, este introdusă în rețeaua electrică, vândută companiei energetice EDF și livrată consumatorilor.
„Zerul este combustibilul nostru. Este un ingredient identic cu cel din iaurtul natural”, explică Francois Decker, reprezentant al Valbio, compania care a proiectat și construit centrala electrică, inaugurată în 2015, potrivit Vice.
Pe termen lung, este improbabil să rămână fără zer. Acesta rezultă în cantități industriale din procesul producerii brânzei Beaufort, specifică regiunii. Același proces crează smântână, dar aceasta din urmă este folosită pentru a produce brânza ricotta, unt și praf cu proteine. Nu se folosește la centrala electrică.
Doar zerul ajunge într-un rezervor imens pentru a fi combinat cu bacterii. Urmează procesul de fermentare naturală care duce la producția de metan, într-o manieră similară cu procesul care se desfășoară în stomacul vacilor și duce la încălzirea globală. Diferența este că, în centrală, gazul este trecut printr-un motor care încălzește apa până la 90 de grade celsius ca, în final, să genereze electricitate. Centrala produce în jur de 2.8 milioane de kilowați-oră pe an, electricitate mai mult decât suficientă pentru a alimenta o comunitate de 1.500 de oameni, a declarat Decker pentru Le Parisien.