24 oct. 2020 | 14:52

Cele mai mari pensii din România care nu sunt ”speciale”: au plătit contribuții fabuloase la stat

ACTUALITATE
Cele mai mari pensii din România care nu sunt ”speciale”: au plătit contribuții fabuloase la stat

Cei mai mulți dintre noi asociază pensiile de zeci de mii de lei cu ideea pensiilor speciale, acelea care sunt plătite de statul român în fiecare lună, dar nu se bazează pe contribuții sociale în raport cu valoarea primită. Există însă și excepții.

În România, un număr important de cetățeni primesc pensii în valoare de zeci de mii de lei pe baza contribuțiilor pe care le-au achitat de-a lungul anilor la sistemul național de pensii. Economica.net a realizat un clasament cu cele mai mari pensii acordate în țara noastră pe baza contribuțiilor.

Deși nu avem nume, meserii, data pensionării, localitatea asociate acestor valori, este important de reținut că valorile cu pricina sunt cât se poate de legale, în concordanță cu legislația în vigoare și bazate pe banii pe care acești oameni i-au dat la stat în câteva zeci de ani de muncă.

Cea mai mare pensie din România pe baza contribuțiilor la Casa Națională de Pensii a fost în luna iulie în valoare de 33.000 lei în brut, înainte de impozite. Deși aceasta este o excepție, topul celor mai mari pensii care nu sunt speciale poate fi văzut mai jos. Ca referință, aproximativ 27.000 de români au avut pensii în luna iulie în valoare de peste 5000 de lei brut. Acești bani le sunt alocați persoanelor în funcție de cât au contribuit la Bugetul Asigurărilor Sociale.

Pentru a transforma valoarea brută a pensiei într-o valoare netă, pe care omul o primește în mână, tebuie să scazi 2000 de lei, valoare neimpozabilă. Asupra rezultatului se aplică un impozit pe venit de 10%. Valoarea obținută se scade din cuantumul brut al pensiei și ajungi la valoarea netă.

Deși valoarea de 33.235 de lei pare extraordinară pentru un român, este important de reținut că cea mai mare pensie din România este una specială, primită de un magistrat care încasează lunar 78.600 lei. Baza contribuțiilor, i s-ar fi cuvenit o pensie de 4500 de lei.

pensii_doar_pe_baza_contributiei_top_93852400

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele