30 sept. 2020 | 08:21

Pensiile speciale, din nou la Curtea Constituțională: ce se întâmplă cu valorile fabuloase

ACTUALITATE
Pensiile speciale, din nou la Curtea Constituțională: ce se întâmplă cu valorile fabuloase

Pensiile speciale reprezintă un subiect foarte fierbinte în mentalul colectiv al Românilor și, cu un pic de noroc pentru unii, s-ar putea micșora semnificativ.

Prima tentativă de micșorare a pensiilor speciale a eșuat în urmă cu mai bine de jumătate de an din cauza unei decizii a Curții Constituționale. Acea decizie pleca de la faptul că legea votată în parlament a fost scrisă defectuos, pe repede înainte. Era o mișcare populistă cu șanse minime de reușită.

Acum, a doua tentativă de micșorare a pensiilor speciale este contestată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR decid pe parcursul zilei de azi dacă legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85% este sau nu constituțională. În opinia Renatei Weber, discutăm de dublă impozitare, una care ar fi ilegală.

Ca referință, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna iunie, legea care prevede taxarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei și cu 10% a celor între 2001 și 7001 lei. Concret, va fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii.

Conform contestației înaintate de Avocatul Poporului la CCR, nu discutăm de o taxare a pensiilor, ci de o dublă impozitare. ”Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, a explicat Renate Weber, citată de Mediafax.

Un alt argument pentru care această impozitare cu 85% ar putea fi neconstituțională ține de faptul că ar putea fi percepută ca o supraimpozitare, comparativ cu pensiile între 2000 și 7000 lei care sunt impozitate cu 10%. „În plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, este de părere Weber.

Partea un pic ciudată a acestui context este că printre cei care beneficiază de pensii speciale în România se numără și judecătorii Curții Constituționale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele