Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre purtatul măștii de protecție
Din 15 mai, toată lumea va trebui să poarte masca de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.
Anunțul făcut de Klaus Iohannis n-a mulțumit pe toată lumea. În data de 15 mai restricțiile de circulație nu se vor mai aplica în România. Totuși, purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie în condițiile enumerate mai sus, ca principală măsură în încercarea împiedicării răspândiri virusului după ce lumea va putea circula liber. Asta i-a neliniștit pe unii, care nu văd necesară o astfel de măsură drastică.
Totuși, e important de înțeles cum ajută, de fapt, masca de protecție, atât pe tine cât și pe cei din jurul tău. Trebuie să știi, în primul rând, că măștile au două roluri importante: să protejeze purtătorul de un virus sau să-i protejeze pe cei din jurul purtătorului de virusul cu care este infectat purtătorul.
Rutele de transmitere a unui virus au denumiri specifice în limba engleză. Avem ingress, termen folosit pentru denumirea transmiterii particulelor exterioare către purtătorul măștii și egress, termen folosit pentru denumirea transmiterii particulelor de la purtător, la lumea exterioară.
Cât de importantă este masca de protecție împotriva virusului
O cale cheie de transmitere a noului coronavirus este prin intermediul picăturilor care zboară din gurile noastre: inclusiv atunci când vorbim, nu doar atunci când tușim sau strănutăm. O parte dintre aceste picături se evaporă rapid și devin particule minuscule. Inhalarea acestora de către cei din apropiere este dificil de prevenit.
Vestea proastă e că protejarea persoanei care poartă masca este destul de dificilă, vorbim aici de ingress. Pentru asta e nevoie de măști respiratorii de calitate medicală, iar acestea trebuie așezate și potrivite pe față în mod adecvat, dar și date jos cu grijă. În special în cazul medicilor, care au contact cu pacienți bolnavi de COVID-19, aceștia au nevoie de măști speciale de protecție cunoscute sub numele de PPE (personal protective equipment).
De celaltă parte, masca de protecție e mai importantă în societate în ceea ce privește protejarea celor din jur sau egress. Vorbim aici despre așa-numita controlare a sursei. Publicația The Atlantic face o comparație cu un furtun prin care curge apă. Astfel, e ușor să oprești fluxul de apă direct de la sursă, prin închiderea robinetului, decât să încerci să prinzi toate picăturile de apă care au ieșit din furtun.
Cercetările arată că și o simplă mască de protecție din bumbac poate reduce dramatic cantitatea de particule infectate de virus emise. Pe de-o parte, o cantitate mai mică de particule înseamnă șanse mai mari de contractare a infecției. De cealaltă parte, o expunere mai mică oferă și mai multe șanse la o boală cu simptome mai ușoare.
Masca de protecție este utilă chiar și atunci când nu crezi că ai virusul. Mulți dintre bolnavii de COVID-19 sunt asimptomatici, ceea ce înseamnă că nici nu știu că au contractat virusul.
Cât de ușor se poate răspândi SARS-CoV-2
Fiecare boală infecționasă are o rată de reproducere, numită R. Când valoarea acesteia este 1.0, înseamnă că o persoană obișnuită infectează o altă persoană. În cazul pandemiei din 1918, gripa spaniolă avea o rată de reproducere de 1,8. Asta înseamnă că o persoană infecta, în medie, aproape două persoane.
În cazul COVID-19, în absența măsurilor precum distanțarea socială, rata de reproducere a bolii este de cel puțin 2,4. Potrivit experților, o boală dispare în cazul în care rata R scade sub 1,0. Cu cât este mai mic numărul, cu atât va pieri mai repede.
Eficacitatea măștii de protecție depinde, în principal, de trei lucruri: de rata de reproducere R0 a virusului în comunitate, de eficiența măștii în ceea ce privește transmiterea, dar și de procentul de persoane care poartă măști.
Potrivit modelelor realizate de cercetători, dacă 80% dintre persoane poartă măști care sunt 60% eficiente (lucru care se poate realiza cu măști obișnuite din pânză) putem ajunge la o rată de reproducere mai mică decât 1.0, suficient pentru a împiedica răspândirea bolii.